Annonse
Foto: www.marelius.no

Hva har Innovasjon Norge Arktis egentlig oppnådd?

Spørsmål til nordnorske politikere etter 10 uhjemlede kredittsjekker og saksbehandling fra badeklubben på Lanzarote.

Det er klart ikke så enkelt for norske politikere å vite i detaljer hva som skjer med de enorme pengesummene de setter av til innovasjon. Det norske samfunnet er samtidig bygget på tillit og en tro på at visse etiske retningslinjer og normer følges i forvaltning av fellesskapets ressurser.

Politikere i disse dager taler med store ord om de nye arbeidsplassene vi må skape i Norge i etterkant av korona-pandemien. Da er Innovasjon Norge viktigere enn noen gang, hevdes det. At vi trenger nyskapning ja, men er våre folkevalgte sikre på at Innovasjon Norge er veien å gå?

Et av de viktigste verktøyene politikerne har for å skape disse nye arbeidsplassene er Innovasjon Norge, det statlige virkemiddelapparatet med 700 ansatte over hele landet og som nylig fikk ekstrabevilgning på 4,7 milliarder for å hjelpe samfunnsmaskineriet og næringslivet.

Det er klart ikke så enkelt for norske politikere å vite i detaljer hva som skjer med de enorme pengesummene de setter av til innovasjon. Det norske samfunnet er samtidig bygget på tillit og en tro på at visse etiske retningslinjer og normer følges i forvaltning av fellesskapets ressurser. Det står ikke på penger for tiden, men på tillit og samfunnsansvar.

På denne bakgrunnen ber jeg alle nordnorske politikere om å følge nøye med på saken om kredittsjekking som Innovasjon Norge nå har lagt ut på sin nettside, og deretter stille seg spørsmålet: Er det slik Innovasjon Norge bruker tilliten de har fått av oss?

Min sak er en duste-sak. Det handler om to kamerater i Vadsø, den ene gründer, den andre statlig tjenestemann i Innovasjon Norge. Så hjelper de hverandre og jeg skyves ut i kulden. Ikke noe, isolert sett, for politikerne å bry seg om. Ottar er stor i kjeften og må tåle. Det gjør jeg da også, og har nå anmeldt Innovasjon Norge til alle relevante instanser. Jeg skal kjempe min sak, og målet er selvsagt erstatning for den korrupsjonen jeg mener meg utsatt for.

Det som derimot BURDE høste politisk interesse er å gå gjennom resultatene Innovasjon Norge Arktis har oppnådd siden driftsstart. Hva er pengesummer som har gått ut og hvor mange arbeidsplasser er skapt? Hva er nytt og kan kalles for innovasjon? Er virkemiddelapparatet her i nordområdet egentlig bare en lyttepost for forretningsmiljøene i Oslo, for å kunne holde oversikt over alle nordboeres planer og senere sørge for at det ikke blir noe mer pengestrøm nordover enn til en pølsebod? Var det derfor man vingeklippet alle næringssjefene i kommunene i Nord-Norge?

Her i Varanger er det gått ut endel penger, men resultatene ser vi lite til. Dette burde være politisk interessant ref debattene som nå går om tiltak som virker og ikke virker. Blir man ikke bekymret når man ser bilder av statlige pengeforvaltere i badekåpe på Lanzarote? Så til norske politikere, bare fortsett å gi blaffen i sånne som meg, men sørg ihvertfall for for at bruk av statlige midler kommer samfunnene til gode!

  • To av de ti uhjemlede kredittsjekkene innovasjon Norge har utført er gjort fra Club La Santa på Lanzarote.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse