Annonse
INNVANDRERE: I Tromsø bor det mennesker fra et hundretalls nasjoner. Mange av dem er svært aktive bidragsytere i bysamfunnet. Foto: Oddvar Nygård

Innvandring er en bra ting

Bare 12 prosent av nordmenn er negativ til innvandring. Det er oppsiktsvekkende lite.

Folk flest mener innvandring er bra, og Christian Tybring-Gjedde tilhører altså et svært lite mindretall av folket.

Det er ikke den vanlige Kari og Ola nordmann som dominerer debatten i avisenes kommentarfelter eller på sosiale medier. Det kan i hvert fall være én konklusjon man kan trekke ut fra den store undersøkelsen utført i Norge og Sverige av Ipsos MMI. Resultatene er referert i Aftenposten denne uken.

Temaet for undersøkelsen, som ble utført i februar i år, er innvandring og flyktningpolitikk. 

Et flertall av både nordmenn og svensker er av den oppfatning at innvandring er positivt og bidrar til utvikling av landet. 54 prosent av nordmennene mener innvandring er et gode, 31 prosent har ingen mening om saken, mens bare 12 prosent mener at innvandring er negativt.

I Sverige er de tilsvarende tallene 63 prosent, 21 prosent og 13 prosent.

At bare 12 prosent av den norske befolkningen er motstandere av innvandring, er et tall som er langt lavere enn man kan få inntrykk av gjennom samfunnsdebatten. Resultatet burde føre til en større edruelighet og kanskje til og med litt nytenkning i enkelte kretser.

Vårt mest innvandringskritiske parti av betydning, Frp, burde absolutt interessere seg for denne undersøkelsen. Den forteller vel i klartekst at dersom Jensen og Sandberg ønsker å vinne langt flere velgere enn det de har på meningsmålingene i dag, er det neppe oppskriften med innvandringskortet som vil gi dem en markant fremgang i velgermassen.

Folk flest mener innvandring er bra, og Christian Tybring-Gjedde tilhører altså et svært lite mindretall av folket. 

Derimot er de fleste, i Norge 59 prosent og Sverige 77 prosent, bekymret for økt fremmedfiendtlighet. Et flertall er derimot ikke bekymret for et økt antall flyktninger, i Norge 66 prosent.

Mens den siste tredjedelen er bekymret for at antallet flyktninger skal øke. Det kan tolkes som at det er integreringen folk mener ikke er god nok, og at det derfor blir flere problemer med økt tilstrømning av flyktninger.

Likevel sier nesten en av tre, 32 prosent, at vi bør ta imot flere flyktninger i Norge, mens 29 prosent mener det bør bli færre.

Alt i alt er det ganske tvilsomt at motstand mot innvandring og flyktninger er et spesielt godt kort for å mobilisere bredt blant norske velgere. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse