Annonse
INTERN STRID I AP: Partiets innvandringspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Masud Gharahkhani, opplever hets og hatytringer på nettet, dels av egne partifeller. Foto: Barnt Sønvisen, Arbeiderpartiet

Ansvarlig og forutsigbar innvandringspolitikk

Arbeiderpartiet bør ikke vakle i saken om Moria-leiren, men videreføre landsmøtets vedtak om en forutsigbar og ansvarlig innvandringspolitikk.

Innvandringspolitikken vår kan ikke føres på bakgrunn av aktivisme, følelser eller politisk populisme.

Arbeiderpartiet slites nok en gang internt av innvandringspolitikken. Nå er det eventuell henting av folk fra flyktningeleiren Moria på den greske øya Lesvos, som skaper strid. Etter at en aksjonsgruppe tidligere i vinter startet politisk mobilisering for å hente folk fra leiren til Norge, har den fått oppslutning, blant annet fra 19 tidligere statsråder. Seks av dem er fra Ap.

Det er ingen tvil om at forholdene i leiren på Lesvos er forferdelige og at menneskene der trenger hjelp. Norge bidrar allerede med mange millioner til materiell hjelp, slik at greske myndigheter kan skaffe flere telt og sanitetsutstyr til denne, og andre leire med asylsøkere og flyktninger i Hellas. Denne hjelpen må ikke bare fortsette, den må styrkes. Norge må også delta i det videre arbeidet som EU-landene gjør i denne saken.

Det er 30 millioner flyktninger i verden. Noen få av dem bor i leire i Europa. I Moria-leiren er det trolig minst like mange asylsøkere som flyktninger. Det er politisk flertall i Norge for å ta imot flyktninger, det vil si kvoteflyktninger som FNs Høykommissær har registrert. Dette er mennesker som ikke kan returnere til sine hjemland, uten å risikere forfølgelse, tortur og tap av liv.

Det er Høykommissæren som har det beste, overordnede apparatet, både for å kartlegge flyktninger, og hvem som har størst behov for akutt hjelp.

Vi har forpliktet oss til å ta imot kvoteflyktninger, og vi mener dette er den mest rettferdige ordningen for utvelgelse av hvem som skal få komme til Norge. Det er dessverre en kjensgjerning at vi ikke kan ta imot alle. At FN står for utvelgelsen mener vi gir den beste garantien for likebehandling av mennesker som har krav på beskyttelse.

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i fjor ny innvandringspolitikk. Det er denne som nå utfordres av egne medlemmer. Partiets innvandringspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Masud Gharahkhani, opplever hets og hatytringer på nettet, dels av egne partifeller, etter at han deltok i Debatten på NRK tirsdag.

Det er trist å registrere, for Gharahkhani framførte der bare politikken som et enstemmig landsmøte i partiet vedtok. Det gjorde han på en saklig og informativ måte. Skal Ap ha troverdighet i innvandringspolitikken, må første forutsetning være at man ikke fraviker egen politiske linje på følelsesbasert grunnlag.

I denne saken er det mange spørsmål å stille og mange konsekvenser som må vurderes. Etter asylkrisen i 2015 har vi blant annet lært hvor viktig det er med forutsigbarhet i innvandringspolitikken. Det minste tegn til det motsatte, blir øyeblikkelig oppfattet av menneskesmuglere som tjener rått på å sende folk i overfylte båter ut på Middelhavet. Resultatet er at dødsferden over havet, som har stilnet noe av, igjen vil øke i omfang.

Innvandringspolitikken vår kan ikke føres på bakgrunn av aktivisme, følelser eller politisk populisme. Arbeiderpartiet bør derfor ikke vakle i denne saken, men videreføre landsmøtets vedtak om en forutsigbar og ansvarlig politikk.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse