Annonse
Asylsøkere ankommer Kirkenes i oktober i fjor. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys.

Integreringen som forsvant

Integrering er viktigere enn å skryte av hvor mange asylsøkere vi har klart å stenge døra for i Norge, skriver AUF-lederen i Troms.

Jeg nekter å godta all mistenkeliggjøringen, all fremmedfrykten, alt hatet.

Norge og verdenssamfunnet står ovenfor en historisk flyktningkrise. Men det er ikke først og fremst en krise for Norge. Det er en krise for menneskene på flukt og for dem har krisen vart lenge.

AUF i Troms er enige med FpU og Kristian Eilertsen om at krisen er krevende. Vi er derimot uenig med Eilertsen i at den viktigste oppgaven er å forhindre at mennesker i nød kommer til Norge. For oss er det mye viktigere å sikre god integrering og verdige liv for flyktningene som kommer hit og har krav på beskyttelse. Det gjør vi ikke ved å mistenkeliggjøre dem i den offentlige debatten eller ved å skryte av hvor mange vi har klart å nekte trygghet i Norge.

Jeg nekter å godta premissene fra Kristian Eilertsen. Jeg nekter å godta all mistenkeliggjøringen, all fremmedfrykten, alt hatet. Vi bor et folk her i nord som er vant til å ta vare på hverandre. Det er klart at vi skal stille opp for mennesker som har mistet alt, og gjøre alt vi kan for at de skal føle seg trygge i Norge uten å bli mistenkeliggjort.

At asyltilstrømmingen over Storskog var ute av kontroll skjedde på Erna Solbergs vakt. Høyre og FrP ble advart mot hva som ville skje. Likevel gikk det flere før de iverksatte tiltak. At «kontrollen forsvant», slik Kristian Eilertsen selv påpeker, er et problem han bør ta opp med egen regjering.

Eilertsen påstår at “alt” tyder på at en stor andel av asylsøkerne bare kommer for å ta del i vår velstand. Jeg vet ikke hva han mener med “alt”,men FN er uenig i at en stor andel av asylsøkerne er såkalte “lykkejegere”. FN går til og med så langt at de kritiserer Norge for politikken Høyre/FrP-regjeringen fører og for retorikken de bruker. En debatt om konstruktive løsninger drukner i denne typen fryktretorikk. Samlet sett skader det integreringsarbeidet.

Alt for ofte fremstår debatten om innvandring veldig svart hvitt. Det er ikke slik at den ene siden vil stenge grensene og den andre vil fjerne dem. Mennesker som kommer til Norge uten krav på opphold bør returneres raskest mulig. Det er det tverrpolitisk enighet om, og man bør holde seg for god til å påstå at noe annet er tilfelle. Kun slik kan vi fokusere vår innsats på de mange menneskene med reelt behov – de er det mange av, og alt tyder på at de blir flere.

Jeg håper derfor at debatten fremover kan dreie seg om hvordan vi skal sikre god integrering. Hvordan våre nye medborgere kan lære seg språket, få seg tak over hodet og komme seg i skole eller arbeid. Det er ihvertfall det vi i AUF kommer til å diskutere og komme med løsninger på.

Vi må tørre å diskutere fadderordning for de mange som nå blir elever på våre skoler. Mange har aldri gått på skole - enda flere fikk aldri bli ferdig på skolen før de måtte forlate landet sitt. Flere kommuner bør søke samarbeid og råd med hverandre, dele erfaringer og kunnskap - slik kan flere kommuner oppnå kompetansen og selvtilliten til å kunne bosette det antallet IMDi faktisk ber om. Vi bør gi barn av asylsøkere rett til barnehageplass og enda flere rett til videregående. Vi må velge å styrke norskopplæringa slik Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative budsjett, ikke svekke det slik Høyre/Frp-regjeringen foreslår.

Trygge omgivelser, kunnskap og språk er nøkkelen til god integrering. Det er ansvarlig politikk og et klart og tydelig alternativ til Høyre/FrP-regjeringens ansvarsfraskrivelse og fryktspredning i media.

At det ikke har vært så mange mennesker på flukt siden forrige verdenskrig er ikke noe det norske Stortinget kan vedta seg ut av. Det er noe alle, også Kristian Eilertsen er nødt til å ta innover seg. Jeg tror på at diskusjon og faglige råd er det beste middelet for å finne de gode løsningene. Her har jeg presentert noen av våre forslag, og jeg hjelper gjerne Eilertsen med å utforme bedre politikk for FpU også.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse