Annonse
RESSURS: Fisken er en viktig og sårbar ressurs. Fisketurismen må underlegges strengere regler, slik departementet vil gjøre nå. Spørsmålet er bare om restriksjonene er tilstrekkelige. Foto: Ola Solvang

Interessant forslag, men er det nok?

Det vi har sett utvikle seg de siste årene, er miljøkriminalitet av verste sort.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik vil stramme inn reglene for turistfiske. Departementet foreslår at det kun skal være mulig å ta med fisk ut av landet dersom man har oppholdt seg på en registrert fiskecamp. I tillegg skal det kun være lovlig å ta med rund fisk, filét skal ikke lenger være tillatt.

Forslaget er et interessant, og høyst nødvendig tiltak i ei næring hvor norske myndigheter for lengst har mistet kontrollen. Restriksjoner på dette fisket er innført flere ganger, men de som profitterer stort på å drive ulovlig, har hele tiden vært flere hakk i forkant av lovgivningen.

For her synder mange. Fiskecamper som ikke er registrert som næringsvirksomhet, fiskecamper som ikke innberetter fangst, og turister som stjeler av naturressursene til vertslandet Norge. I 2018 manglet fangstrapportering fra en tredjedel av de registrerte campene.

Det finnes ingen andre vestlige land hvor turister kan forsyne seg grovt av en sårbar og truet naturressurs, ta den med ut av landet, og tjene gode penger på den. Norge er i en særstilling som klondyke for kriminelle, som kommer i svære varevogner med tilhengere, for å ta med så mye fisk de får plass til, for så å selge den i hjemlandet.

Sjansen for å bli tatt i tollen har vært liten, og om tjuvfiskerne ble tatt, var bøtenivået lenge latterlig lavt.

Med dette lovforslaget kan vi få skilt de seriøse fiskecampene fra de useriøse. Det er viktig. Men minst like viktig er forslaget om bare å kunne ta med rund fisk. Det vi har sett utvikle seg de siste årene, er miljøkriminalitet av verste sort. Fisketuristene er nemlig ikke interessert i annet enn den tykkeste delen av filéten, såkalte loins. Den skjæres ut, mens resten av fisken kastes på havet.

Dette er både sløsing med førsteklasses mat og forsøpling av havet, det er respektløs opptreden og en ukultur det ganske enkelt må settes en stopper for.

Bøtene for å bli tatt med flere kilo enn man har lov å ta med ut av landet, har økt ganske betydelig de siste årene. Spørsmålet er om nivået er høyt nok, når vi leser om smuglere som kan betale en bot på 75.000 kroner kontant! Det forteller hvor mye penger det er i denne geskjeften.

Det siste, men kanskje aller viktigste for å stoppe denne kriminaliteten, er å styrke tollvesenets muligheter til hyppige kontroller. Blir det risikabelt og dyrt nok å smugle, vil nok interessen for denne lysskye virksomheten dale.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse