Annonse
FNs klimapanel: En av rapportene fra klimapanelet presenteres her av bl.a. FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Intet nytt fra klimafronten

Mens klimakonferansene avløser hverandre, uten resultater av betydning, blir kull stadig større som energikilde nr.1 på verdensbasis. Kanskje hyppigere naturkatastrofer må til før verden våkner?

Vind og sol ser ut til å utgjøre en stadig mer usannsynlig løsning, simpelthen fordi det skjer altfor lite utvikling på området.

Alle miljøorganisasjoner her hjemme erklærer at klimamøtet i Perus hovedstad Lima har vært mislykket og at man ikke har kommet ett eneste skritt nærmere en internasjonal klimaavtale. Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne, og flere andre miljøforkjempere, er skarp i kritikken av den stusslige konferansen i Lima.

Hvis de hadde ventet noe annet utfall, må de sant å si være noe naive.

Det har foregått en endeløs rekke klimakonferanser i årene etter Kyoto. Rekken av skuffelser har vært like lang. Til den store klimakonferansen i København i 2009 var forventningenes bue spent svært høyt. Da endte det i et totalt havari som ikke førte verden et eneste museskritt fremover mot målsettingen: Å forhindre at økningen i den globale gjennomsnittstemperaturene overstiger to grader.

Med de erfaringene som er høstet hittil, er det liten grunn til å tro at klimaproblemene vil nærme seg noen løsning på den store konferansen i Paris til neste år.

Selv om det skulle komme en avtale som en følge av forhandlingene i Paris, er det liten grunn til å tro at den vil være juridisk bindene for landene som tilslutter seg avtalen. Det blir dessuten neppe enighet mellom i-landene og de nye, fremvoksende økonomiene om hvem som skal bære de største utslippskuttene, eller hvor stor andel av kuttene de fattige land skal ta.

Mens FNs klimapanel har publisert nye rapporter som både er vitenskapelig sterkere og samtidig stadig dystrere, går verden stort sett sin skjeve gang videre.

Ord stopper ikke oppvarmingen av planeten. Det gjør heller ikke alt snakket om et grønt skifte.

Mens det snakkes, er faktum følgende: Kull er den energikilden som vokser sterkest i dagens verden. Det er den brutale sannheten. Vind og sol ser ut til å utgjøre en stadig mer usannsynlig løsning, simpelthen fordi det skjer altfor lite utvikling på området. 

Sannsynligvis kan stadig hyppigere naturkatastrofer få så store effekter at verden på et tidspunkt må gripe til handling. Da kan det hende at den løsningen som må til for en rask omlegging blir atomkraft.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse