Annonse
Espen Isaksens angrep på Vorland er et ikke bare et angrep på Helse Nords ledelse. Det er et angrep på det brede flertall. Han grisetakler egentlig alle som mener det er en god ide å ha to sykehus i en region som ville vært Norges åttende største fylke, skriver Øystein Bentzen (bildet).

Isaksens grisetaklinger

Espen Isaksen, daglig leder i Mosjøen og omegn Næringsselskap, har fortid som keeper. Han burde vite at det sjeldent lønner seg å sparke ned alt og alle som er i nærheten av målet han vokter.

Isaksens angrep på Vorland er et ikke bare et angrep på Helse Nords ledelse. Det er et angrep på det brede flertall.

Hans innlegg i Nordnorsk debatt om sykehus-strukturen på Helgeland er på fotballspråket enkel å oppsummere: Svak spilleforståelse, sent inn i taklingene og en serie slepphendte involveringer.

Hans analyse ser omtrent slik ut: Folk i Bodø vil raske til seg pasienter fra Helgeland. Trikset er å lage to skikkelig dårlige sykehus i Mo i Rana og Sandnessjøen. Dermed rømmer pasientene til Trondheim i stedet for Tromsø. De som vil rømme litt kortere skal rømme til Bodø. Slik kan bodøfolk knekke sin konkurrent i storbyen Tromsø og slik kan Nordlandssykehuset forsyne seg av pasientgrunnlaget på Helgeland.

Man må lese Isaksens innlegg flere ganger for å være i stand til å ta innover seg at det faktisk er det han mener: At det sitter en gjeng konspiratoriske mennesker i Helse Nord og planlegger å skape Norges to verste sykehus sør i Nord-Norge.

Den Isaksen takler aller hardest er Helse Nords midtbanegeneral Lars Vorland. Taklingen er så heftig at Vorland om dette var en fotballkamp ville måtte bæres av banen på båre. La oss for guds skyld håpe at det ikke er i en bortekamp på Helgeland. For der ville sykehusene i Isaksens verden være så dårlige at Vorland måtte sendes rett til Trondheim.

Det Isaksen unnlater å nevne er at Vorlands forslag er likt det nesten alle andre i sykehus-saken står for. Det er langt flere enn Helse Nords administrative ledelse som mener det er fornuftig med to sykehus.

Fagfolkene i Helgelandsforetaket sier to sykehus. Fylkesrådet i Nordland sier to sykehus. Fylkestinget i Nordland sier to sykehus. Jonas Gahr Støre sier to sykehus. Trygve Slagsvold Vedum sier to sykehus. De eneste som så langt ønsker å sentralisere alt til ett sykehus er FrPs stortingsgruppe og et flertall i helgelandsforetaket med høyt innslag av styremedlemmer bosatt sør i Helgeland.

Halve befolkningen på Helgeland bor i sør. De får med en to-modell et flunkende nytt sykehus med føde- og akutt-tilbud i Sandnessjøen. Den andre halvparten bor i nord. De beholder sitt sykehus i Mo i Rana, Nord-Norges tredje største by.

Det eneste sykehuset som legges ned er sykehuset i Isaksens egen hjemby. Men det har han jo selv lagt opp til i hans spille-formasjon: Bort med sykehuset i Mosjøen og Mo i Rana, sentraliser alt til ett sykehus  i Sandnessjøen med omegn.

Isaksens angrep på Vorland er et ikke bare et angrep på Helse Nords ledelse. Det er et angrep på det brede flertall. Han grisetakler egentlig alle som mener det er en god ide å ha to sykehus i en region som ville vært Norges åttende største fylke.

Det er lov å ha høyt tenningsnivå i en viktig kamp. Men det er sjeldent lurt å felle alle som mener noe annet enn seg selv. Det kan nesten bli som å kaste ballen i eget mål.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse