Annonse
I år kan ikke kommunen love isflaten klar før midten av september, kanskje senere enn det også!  Dette er krise for både barn og voksne i byens eneste ishockeyklubb, skriver styreleder Arild Hausberg. Foto: Ole Åsheim

​​​​​​​Ishockey i Tromsø uten is

Tromsø Ishockeyklubb føler seg ikke forstått av Tromsø kommune i formålet å drive seriøs idrett.

Aldri har jeg som styreleder i byens flotte ishockeyklubb, forestilt meg at jeg måtte fire på klubbens ambisjoner og ønsker om vekst og stigning i kvalitet. Heller ikke forestilt meg offentlig forklare publikum som kommer på våre kamper, til alle aktive spillere og deres foreldre i Tromsø, at vi dessverre ikke får et grunnlag for en god start på hockeysesongen.

Det sitter også langt inne å skrive disse linjer. Men livet i Tromsø kommunale ishall har over tid utviklet seg, i en del sammenhenger, negativt i forholdet mellom utøvende idrettsklubb og kommunalt utøvende på drift i ishallen. Bildet er likevel ikke komplett uten å presisere følgende: Det hender at vi som klubb heller ikke alltid oppfattes å opptre helt korrekt – vi vet det har vært opplevd at vi tar oss til rette med aktiviteter, eller slurver med orden i garderober og lignende. Det prøver vi å skjerpe - oppfølging og dialog er kontinuerlig ovenfor ishockeylagene våre. I neste sesong skal dette følges opp enda tettere av våre tillitsvalgte ledere.

Forståelsen mangler

Tromsø Ishockeyklubb føler seg ikke forstått av Tromsø kommune i formålet å drive seriøs idrett. Vi opplever ikke å møtes av Tromsø kommune når vi ønsker treningsforhold på linje med resten av Norge. Vi er en breddeklubb som driver for barn og unge, i tillegg så heldig at vi har seniorlag for kvinner nært nasjonalt toppnivå (de deltar i 1.divisjon). Seniorlaget for herrer rykket etter årets vårsesong opp i nasjonal 2.divisjon, såkalt prestasjonsserie med kvalifisering for 1.divisjon.

Drømmen er å klatre enda høyere med tiden, der vi med Narvik som foregangsmodell ser at det er mulig - også i nord. Slik vil vi bli enda bedre ambassadører for regionen, og sette Tromsø på det nasjonale idrettskartet med en forholdsvis ny idrett i nord.

Ikke like vilkår

Et problem Tromsø Ishockeyklubb (TIHK) støter på hver sesong foran kampstart i serie (seriene starter i september), er samme konflikt hver ettersommer/høst med den kommunale halleier: Det legges is i ishallen altfor seint. Midt i august er behovet for ishockey - da kan vi starte med å arrangere en felles samling for barnelagene i hele landsdelen noen dager før skolestart. Der vår klubb (TIHK) kan være vertskap og medvirke til en inspirasjonssamling for bredden i nord. Det finnes flere ishockeylag for barn i nord som trener uten ishall, hos oss kan de få inspirasjon med en unik ishallopplevelse. Da oppnår også serielagene våre (barn, damer, herrer) kanskje så mye som 4 uker med istrening før seriestart, som anslagsvis er nesten på nivå med det øvrige Norge vi konkurrerer med. Husk her at ishockeybarn i Tromsø må spille sine borte-seriekamper stort sett i Sør-Norge - eller Nord-Sverige, ikke i egen kommune slik f.eks barn i fotballserier alltid kan.

Isen klar etter sesongstart?

Ofte har det blitt is sist i august i Tromsø ishall. Det har vi bare vært nødt å leve med, selv om det er trist for alle aktive at isen ikke er klar ved vårt behov midt i august. Men i år kan ikke kommunen love isflaten klar før midten av september, kanskje senere enn det også!  Dette er krise for både barn og voksne i byens eneste ishockeyklubb. For herrelaget med ambisjoner om å klatre kvalitetsmessig, med håp om å være blant de som spiller kvalik for 1.divisjon neste år, betyr dette at første iskontakt blir i første seriekamp!! Kan noen seriøst forestille seg slike vilkår innen fotball? … at det ville vært akseptert? Tenk parallell til TUIL eller Fløya - at første trening med fotballsko på beina også var første seriekamp på fotballbanen? Særlig at det ville blitt akseptert.

Må ikke komme her og komme her….

Hver vår/sommer smeltes isen ned i hallen noen måneder. Noen ganger for vedlikehold, noen ganger for å spare strømutgifter, slik klubben oppfatter begrunnelsene fra halleier. Begrunnelsen for svært sein islegging denne ettersommer/høst, er fra halleier oppgitt til behovet for ansattes ferieavvikling. Ferieavvikling, altså. Det er også forklaringen vi får for at isen tidligere år ikke kan være klar medio august.

Vi skjønner at ansatte skal ha ferie, men hvordan er det mulig å organisere dette slik at kunden må vente en måned på sin leveranse? Isleggingsperioden er slik vi oppfatter dette 3 kommunalt ansatte i skift i to-tre uker inntil isen er klar til bruk. I klubbens forståelse må det være mulig å lære opp flere enn 3 kommunalt ansatte til denne jobben, slik at kompetansen finnes også blant de som har tidlig ferie. Ishockeyklubben har tilbudt å ta opplæring på islegging, og gratis gå skiftene slik at halleier kun fungerer som en overordnet koordinator og kvalitetskontroller. Blant ca 500 ishockeyforeldre er det mye kompetanse å sette inn, dette er neppe rakettforskning.

Slike fremsagte tilbud får klubben aldri svar på fra Tromsø kommune. Vi opplever dette som arroganse i forhold til kundens behov. Som bare kan tillate seg å komme fra en eier-monopolist, aldri fra en leverandør av tjenester i konkurranse. Da ville den kommunale tjenesteleveransen tape sitt salg på for dårlig kundeforståelse.

Feil kommunal organisering?

Vi tror organiseringen av kommunens drift av ishallen kan være vesentlig årsak i denne konflikten. I dag styres og driftes ishallen av i hvert fall tre ulike avdelinger i kommunen (kanskje fire hvis vi tar med økonomisk innfordring av den leie vi betaler), hvor internsamarbeidet ser tungvint, omstendelig og noen ganger fraværende ut. Den beste organisering tror vi ville vært om avdeling for Kultur & idrett var SJEF for ishallen i kommunen. Som innenfor fastsatt økonomisk ramme foretar kjøp av tekniske tjenester i andre kommunale (eller private) avdelinger eller leverandører. Da tror jeg idrettens behov ville møtt den riktige kommunale forståelsen.

En illustrasjon på motvilje

Kommunen kan iht. vilkår for økonomisk investeringsstøtte - som ble gitt fra staten (Kulturdep.) da ishallen ble bygget, stenge ishallen inntil 3 mnd pr år. Minimum 9 måneder skal den være islagt og åpen – minimum 9 måneder pr år.

Ishockey som aktiv idrett er i vårsesongen egentlig over ved påske. Klok av tidligere erfaring redegjorde vi skriftlig i vinter (mars) at april er TIHK sin siste treningsmåned på isen for sesongen. Slik det som regel og i praksis alltid er. Da ville mai, juni og juli vært de 3 aktuelle stengemåneder, dersom det var behov for å smelte isen i sommerperioden. Til vår overraskelse var det TIHK opplever som det kreative grepet fra den kommunale eier, likevel holde ishallen åpen ut mai – en vårmåned det knapt er/var bevegelser i ishallen. Stort sett var det nå i mai bruk av is begrenset til noen morgentreninger fra ishockeylinja på Tromsdalen VGS - som uten problemer og med enkelhet kunne drevet alternativ ute-trening denne måneden. Men resultatet ga seg selv; med ishallen åpen i mai, betyr det at den kommunale eier kan holde stengt juni og juli …..i tillegg til nettopp hele august. Og åpne etter det klubben har fått beskjed om, i midten av september. Altså når ishockeysesongen ellers i landet er godt i gang.

TIHK ønsker å skryte av kommunalt samarbeid

Service i forhold til kundebegrep virker å være ukjent i deler av kommunen, slik ishockeyklubbens erfaring her har blitt forsøkt illustrert. Vi har fremholdt i våre dialoger at vi ønsker et godt og gjensidig forhold basert på smidighet og forståelse fra begge parter – både eier og vi som kunde. Slik at vi kan skryte av samarbeidet med den kommunale halleier.

Likevel, selv dette bildet krever også en nyansering og presisering; det er ansatte og avdelinger som opptrer både smidig og tålmodig overfor byens eneste ishockeyklubb. Likevel er erfaringen at «skryteambisjonen» dessverre ikke oppnås i år heller.

Bygge ny ishall i idrettens regi

Blant annet med et slikt bakteppe, ønsker klubben selv å bygge en ishall nr 2 i Tromsø. Men slike økonomiske løft tar tid å forberede for en liten dugnadsklubb som TIHK. I mellomtiden må vi leve med svak halleier-forståelse for ishockeyidrettens grunnleggende rammebehov.

Til klubbens medlemmer, samt alle ivrige tilhengere i seriekamper vi arrangerer, vil vi her meddele: Om vi starter svakt denne høstsesongen, lover vi intens jobbing for å komme med storformen senere i sesongen! Heia TIHK!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse