Annonse
Hvis konflikten mellom Israel og palestinerne skulle settes på topp, hadde en mer inkluderende og positiv parole vært "Solidaritet med palestinerne", mener Vidar Eng. Bildet er fra en tidligere demonstrasjon i Oslo. Foto: Palestinakomiteen i Norge

Israel, verdens verste?

Det vil i alle fall ikke fremme dialog og forståelse mellom jøder og palestinere.

I årets 1. mai-tog i Tromsø er “Boikott Israel” eneste hovedparole som omhandler et internasjonalt spørsmål (annonse i Nordlys 27. april). Arrangøren er LO i Tromsø, og som LO-medlem i 40 år synes jeg dette er problematisk. Er virkelig Israels undertrykkelse av palestinerne verdens viktigste problem og verdens verste undertrykkelse i 2017? Hvor er solidariteten med folket i det undertrykkende regimet i Nord-Korea, kanskje verdens verste? Hvor er protestene mot president Trumps farlige utenrikspolitikk? Har vi glemt og akseptert Russlands okkupasjon av Krim-halvøya? Og hva med kampen mot terrorisme, både fra “verstingene” i ISIL og deres vestlig-allierte arabiske støttespillere? Også jeg skjønner at alt kan ikke tas med, men det virker merkelig å ta Israel med som verdens verste. 

Hvis konflikten mellom Israel og palestinerne skulle settes på topp, hadde en mer inkluderende og positiv parole vært “Solidaritet med palestinerne”. “Boikott av Israel” er en ganske så altomfattende parole. Selv synes jeg en økonomisk boikott av Israel er på sin plass for å presse landet til å behandle palestinerne på en mer menneskelig måte. En generell boikott-parole som “Boikott Israel” må derimot tolkes som også å gjelde kulturboikott, forskerboikott og turistboikott. Det vil i alle fall ikke fremme dialog og forståelse mellom jøder og palestinere, og heller ikke bringe verden nærmere en løsning på konflikten i Midt-Østen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse