Annonse
Det finner riktignok flere produkter som kan forårsake syreskader på tennene, men anser energidrikk for å være den største synderen på det norske markedet for tiden på grunn av det høye innholdet av både sukker, koffein og andre stimulerende stoffer, skriver tannpleier Anette Kristin Johannessen. Foto: Nettavisen

Ja til 18-årsgrense for kjøp av energidrikk

Vi kan ikke sitte å se på at ungene våre bøtter nedpå i litervis med energidrikk og gambler med egen helse.

Fylkestannhelsetjenesten i Troms støtter forbrukerrådets stilling til innføring av 18 års aldersgrense ved kjøp av energidrikk. Tannhelsetjenesten engasjerer seg i debatten og deler forbrukerrådets bekymring. Det er skremmende når barn helt ned i 10 års alderen oppgir å drikke energidrikk og det er på høy tid at dette nå blir satt på dagsorden.

Siden i vår har jeg som tannpleier i tannhelsetjenesten i Troms jobbet ut mot ungdommen og hatt fokus på energidrikker der konsekvenser for både kropp og tenner er blitt belyst. Tannhelsetjenesten jobber tett på barn og unge og det snakkes mye om energidrikk spesielt blant ungdommene.

Mange foreldre er fortvilet og sier at det er vanskelig å kontrollere så lenge barna selv får kjøpt dette i butikken. Noen av ungdommene har fortalt om symptomer som hjertebank, uro i kroppen og problemer med å slappe av. Samtidig registreres stadig flere unge med syreskader på tennene sine. Syrepåvirkning fra sure drikker fører til at tannemaljen etses bort. Syreskader er permanente tannskader og omfattende skader vil kreve behandling og kan være kostbart å reparere.

Syreskader kan assosieres med energidrikker. Det finner riktignok flere produkter som kan forårsake syreskader på tennene, men anser energidrikk for å være den største synderen på det norske markedet for tiden på grunn av det høye innholdet av både sukker, koffein og andre stimulerende stoffer. Den store omsetningen viser en negativ utvikling som på ingen måte tyder på at toppen er nådd.

Vi kan ikke sitte og se på at ungene våre bøtter nedpå i litervis med energidrikk og gambler med egen helse. Nå advarer også tannhelsetjenesten mot denne farlige trenden og etterlyser strengere regulering både i henhold til markedsføring og sponsing, men mener helt klart at innføring av 18 års aldersgrense på sikt vil være den mest effektive løsningen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse