Annonse
For meg handler eggdonasjon om likestilling. Jeg mener at menn og kvinner må behandles likt, og at donering av egg må sidestilles med sæddonasjon, skriver Anne Berit Figenschau. Foto: Nordlys / Colourbox

Ja til eggdonasjon i Norge

Mine meningsmotstandere påpeker at eggdonasjon fratar barnet muligheten til å vite hvem som er hennes genetiske mor, altså hvem som har donert egget. Jeg tenker at dette kan løses gjennom lovgivningen, ved å tillate kun åpne donorer.

Denne uka kom innstillinga fra Høyres prinsipprogramkomite, der flertallet går mot å tillate eggdonasjon i Norge. Jeg hadde håpet på en annen innstilling. Men jeg er innstilt på å jobbe hardt internt i eget parti for å sikre flertall når saken behandles på Høyres landsmøte i april.

Det har vært mulig for barnløse par å få assistert befruktning i Norge siden 1930. Vel og merke hvis mannen er infertil. Dersom kvinnen er årsaken til barnløshet, gis ikke samme muligheten. Eggdonasjon er nemlig ulovlig i Norge.

Eggdonasjon innebærer at eggceller hentes ut fra en kvinne, og settes ferdig befruktet inn i en annen kvinne. Kvinnen som føder barnet blir biologisk og sosial mor for barnet, men ikke genetisk. Mine meningsmotstandere påpeker at eggdonasjon fratar barnet muligheten til å vite hvem som er hennes genetiske mor, altså hvem som har donert egget. Jeg tenker at dette kan løses gjennom lovgivningen, ved å tillate kun åpne donorer. Det betyr at barnet vil ha mulighet til å finne ut hvem som er donor når barnet fyller 18 år. På same måte som med sæddonasjon.

For meg handler eggdonasjon om likestilling. Jeg mener at menn og kvinner må behandles likt, og at donering av egg må sidestilles med sæddonasjon. Noen hevder at eggdonasjon er et mer komplekst inngrep enn den enkle metoden for sæddonasjon. Men det finnes ingen medisinske grunner mot å tillate eggdonasjon for å behandle barnløshet. Teknologien og den medisinske utviklinga har bidratt til at eggdonasjon er et trygt og lite risikabelt tilbud. Både Bioteknologirådet og Helsedirektoratet anbefaler at eggdonasjon blir lovlig i Norge.

På dette området ligger Norge langt etter andre land, vi er et av få europeiske land som har forbud mot eggdonasjon. Våre naboland Finland, Sverige, Danmark og Island tillater eggdonasjon. De strenge reglene i Norge gjør at mange kvinner reiser utenlands for å få hjelp. Det er selvsagt de som har god økonomi og ressurser som reiser ut for å få hjelp. Dette bidrar til et økonomisk klasseskille – uavhengig av forsørgerevne eller behov.

De fleste norske kvinner som ønsker assistert befruktning reiser til Spania og “fertilitetsturismen” er en økende industri. Her koster et forsøk opp mot kr 120.000 og landet tillater bare anonym eggdonasjon. Jeg mener at det må være bedre å tillate eggdonasjon i Norge og bringe praksisen inn under norsk kontroll. 

Denne saken er en viktig prinsippsak. Det handler om likestilling mellom kvinner og menn, mellom egg og sæd. Tilbud om eggdonasjon bør gis til alle som trenger det, uavhengig av økomisk og sosial status. Ja til eggdonasjon i Norge er en viktig sak som det er verdt å kjempe for. I første omgang for å få gjennomslag i Høyre. Deretter for at saken skal få gjennomslag på Stortinget.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse