Annonse
Til alle finnmarkinger; gå og stem NEI til sammenslåing med Troms. Det ska æ, skriver Inger Elisabeth Nilsen. Bildet viser den gamle fylkesstøtta på Alteidet. Foto: Guttorm Pedersen

Ja til Finnmark!

Er det noen som kan fortelle hvilke nye oppgaver Finnmark og Vadsø vil få ta på seg? Det meste jeg har sett de siste årene, har vært sentralisering, nedleggelser og flytting av oppgaver.

Vi er to fylker, Finnmark og Troms, som samarbeider godt som to fylker, og slik vil de fleste i Finnmark ha det. Men nå skal Finnmarks fylkeskommune tvangsflyttes til Troms. Er det noen som tror, virkelig tror, at Finnmark vil få mer makt med dette? Få flere offentlige arbeidsplasser, samferdselsmidler, statlige kroner?

Vi har fått høre «fordeler» som: dere vil stå sterkere opp mot «sør». Da må jeg spørre, i forhold til hva og hvem? Nok en fordel vi hører: vi kan ta på oss nye oppgaver. Er det noen som kan fortelle hvilke nye oppgaver Finnmark og Vadsø vil få ta på seg? Det meste jeg har sett de siste årene, har vært sentralisering, nedleggelser og flytting av oppgaver.

Finnmark er en stor råstoffleverandør, hvor det meste, fra gammelt av, har gått sørover; arbeidsfolk, fisk, bergverk, mineraler, og de senere år olje og gass. Finnmarks verdier har beriket storting og regjering i alle år, og  Finnmark har, opp igjennom tidene, mang en gang stått igjen med «Svarte Per». Nå skal den siste rest av selvstendighet tas.

Det er en stor skam at folkeavstemmingen som Finnmark skal holde 7. til 14. mai ikke blir betalt av Stortinget. Folkeavstemmingen skulle i tillegg ha vært i forkant av Stortingets stemming om sammenslåing, det kalles demokrati.

Jeg ser at vår statsminister Erna Solberg, uttaler at de tre millioner som det beregnes at folkeavstemmingen vil koste, heller skulle bli brukt til etterutdanning av lærere i Finnmark. Men hva kunne ikke de enorme summene som er bevilget ekstra til stortingets garasje, ha vært brukt til i Finnmark? Og den siste «lille» ekstrabevilgningen fra stortinget til deres egen fadese, er den ikke på 90 millioner? Dette sier vel det meste om avstander, på de fleste plan, mellom regjeringsmakten i Oslo og Finnmarks befolkning.

Tvangssammenslåingen blir diskutert i min omgangskrets. Flere mener det er ingen vits å stemme, da «makta i sør» har talt. Det gjør meg trist å høre. Det er nå enda viktigere enn noen gang å gå og stemme, viktig å vise at vi vil at Finnmark skal bestå som eget fylke.

Kan vår regjering fortelle meg hvem jeg kan «takke» for tvangssammenslåingen? Hvem er arkitekten? Og kan det knappe flertallet på stortinget som stemte for sammenslåing, fortelle meg hvorfor? Hva skal bli så mye bedre for Finnmarks befolkning?

Til alle finnmarkinger; gå og stem NEI til sammenslåing med Troms. Det ska æ.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse