Annonse
Vi tror på gode tider igjen her nord. Regjeringen, våre lokale folkevalgte, myndigheter og fagmiljøer har vist vei i dette uværet, skriver Kjell Giæver. Bildet viser det såkalte korona-helikopteret som er stasjonert i Tromsø. (Foto: Dag Ketil Henriksen)

«Ja, goddagen du. Vi har kommet litt i knipa her.»

I dette ingenmannsland lener vi oss mot nordlendingenes favorittuttrykk: Vi står han av! Et uttrykk som representerer den robusthet som omskiftende vær og barsk natur har fostret. Det bærer også i seg en anerkjennelse av at vi mestrer noe sammen med andre.

­

Hendelser fra virkeligheten overgår ofte vitser og røverhistorier.

En slik fortelling ble vi alle vitner til da fiskebåten Kim Roger fra Lofoten en januardag i 2016 forliste. Med 90 graders slagside er båten i ferd med å synke, og mannskapet klamrer seg fast for livet. Kapteinen gjør et nødanrop til Bodø Radio:

- Ja, god dagen du. Vi har kommet litt i knipa her.

Nå står vi alle med slagside i nord. Coronakrisen setter oss på en prøve som vi sjelden har opplevd tidligere. Samfunn og næringsliv ror for livet.

I 2014 skinte sola på petroleumsnæringen, med en oljepris på over 115 dollar per fat, og trærne vokste «nesten» inn i himmelen.  Solskinnet gikk over, og uværet traff kysten i hele Norge. Oljeprisen falt, og titusener av arbeidsfolk ble ledige.  Årene etter har bestått av omstilling og effektivisering i hele norsk petroleumssektor. Nå skulle vi endelig begynne å høste av dette arbeidet.

Men uværet var ikke over.  Coronapandemien har i vinter preget ikke bare nyhetsbildet, men også hverdagen til hver enkelt av oss, i en grad det ikke var mulig å forestille seg. Antall døde, smittetall, arbeidsledige og konkurser er daglig kost, mens samfunnsanalytikere spekulerer i hvordan verdensbildet vil se ut etter coronaviruset. Det snakkes om bremset globalisering og verdenshandel i endring. Andre mener at et omfattende politisk globalt samarbeid vil komme ut av krisen. Vi kan kun enes om dette: Ingen vet.

I dette ingenmannsland lener vi oss mot nordlendingenes favorittuttrykk: Vi står han av! Et uttrykk som representerer den robusthet som omskiftende vær og barsk natur har fostret. Det bærer også i seg en anerkjennelse av at vi mestrer noe sammen med andre.

De siste ukene har vist nettopp dette: Samfunn og næringsliv har sammen tatt beslutninger og omsatt disse i handling på en solidarisk måte. Det skaper optimisme for fremtiden. Vi tror på gode tider igjen her nord. Regjeringen, våre lokale folkevalgte, myndigheter og fagmiljøer har vist vei i dette uværet.

Målet til oss alle må være å ivareta aktivitet langs hele kysten, unngå at leverandørkjeder forvitrer, unngå oppsigelser, og sikre at kompetanse vedlikeholdes og at den videreføres til nye generasjoner. Olje- og gassnæringens videre aktivitet, kompetanse og kapasitet skal danne et viktig grunnlag for nye arbeidsplasser, omstilling og utvikling av nullutslipp og grønn teknologi.

Som skipperen på fiskebåten Kim Roger sa når hans mannskap kjempet for livet – Ja god dagen du. Vi er kommet litt i knipa her!

Selv en lofotskipper måtte anerkjenne knipa da mannskapet kjempet for livet.

Men vi står han av!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse