Annonse
KØ: Turister i kø for å ta Fjellheisen.Turismen i Tromsø har vokst voldsomt de siste ti årene. Mens det i 2008 var 280.000 besøkende innom byen, var tallet i 2018 hele 500.000. En slik økning må nødvendigvis få noen konsekvenser. Foto: Stian Saur

Positive til turistskatt

Men det turistene kommer for å se og oppleve, må også tas vare på.

En fersk spørreundersøkelse blant Tromsøs befolkning, viser at et stort flertall er for innføring av turistskatt i kommunen. Det er inFact som har gjennomført undersøkelsen, som gir et resultat på 55,4 prosent for turistskatt, 22,3 prosent mot, mens 22,2 prosent svarer vet ikke.

Det er ikke uten grunn at så mange stiller seg positive til at kommersielle overnattingsgjester må betale en ekstra 20-kroning per døgn, for eksempel. Turismen i Tromsø har vokst voldsomt de siste ti årene. Mens det i 2008 var 280.000 besøkende innom byen, var tallet i 2018 hele 500.000. En slik økning må nødvendigvis få noen konsekvenser.

Reiselivet er blitt ei viktig næring, i Tromsø som i Nord-Norge for øvrig. Men det turistene kommer for å se og oppleve, må også tas vare på. Rein natur, tilrettelagte og merkede stier i marka, fasiliteter som ordentlige toalett, for eksempel, er en forutsetning for trivsel hos de som besøker oss. Og det er selvsagt ingen tvil om at der det ferdes mye mennesker, er det også slitasje.

Masseturisme, slik vi nå opplever det sommer som vinter, er nytt i Norge. I andre land har de levd med det i årevis. Dessverre har det noen steder kommet til konflikter mellom turister og fastboende. Vi bør ta noen forholdsregler så vi ikke ender opp med slike situasjoner her også.

Det store irritasjonsmomentet er mangel på offentlige toaletter. Spørsmålet er om det er riktig at det er kommunene som skal bekoste storstilt utbygging av toaletter, som reiselivet sørger for at det er økende behov for. Kommunene har mange oppgaver og budsjettene er trange. Offentlige toaletter prioriteres ikke når det mangler penger innen helse og omsorgstjenesten eller på skolesektoren, for eksempel.  

Med den veksten vi har i næringa, er det en selvfølge at vi også følger med på bærekraften. Dagens turister er ofte både bereiste og miljøbevisste. De liker like dårlig å vasse i sjit og dopapir som oss fastboende.

En liten intervjurunde Nordlys foretok  i Tromsø, viste at utenlandske turister syntes det ville være helt ok med en skatt på 20 kroner per døgn. De er vant til systemet, for mange land har innført turistskatt for lenge siden. Noen av de spurte ville ha klarhet i hva disse skattepengene skulle brukes til.

Det er et godt poeng. For en eventuell turistskatt skal være øremerket tiltak for de som kommer som gjester til byen. Det er helt avgjørende at folk ser at pengene går til formålet.

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse