Annonse
Foto: Markus Mjaaland

Ja, vi elsker fraværsgrensen!

Vi har muligheten til å skape verdens beste skole, men vi kan ikke det uten at elevene møter opp til timene.

Jeg vil ha verdens beste skole med muligheter for alle. En skole der det ikke spiller noen rolle om du heter Lars eller Ahmed, om du tar utdanning ved NTG eller Breivika, eller om foreldrene dine har tykk eller flat lommebok. Men for å ha verdens beste skole trenger vi å stille krav, ikke bare til skolen, men også til elevene som går der. Nettopp fordi det å stille krav er å bry seg.

Nylig kom tallene for hvordan den kritiserte fraværsgrensa har fungert, og tallenes tale er klar. Den fungerer i hele landet, og spesielt i Troms. Fraværet er halvert, elevene lærer mer, færre dropper ut og flere består. Det finnes med andre ord mange gode grunner til å være for fraværsgrensa.

Det burde ikke komme som en bombe at fraværsgrensa fungerer. Når elevene møter opp på skolen får de med seg undervisningen og de lærer mer. Lærerne kan planlegge undervisningen bedre, og de slipper å repetere pensum gang på gang for de elevene som ikke møter opp. Med fraværsgrensen kan lærerne heller fokusere på å tilpasse undervisningen etter elevenes behov, og sørge for god oppfølging for hvert enkelt. Vi har muligheten til å skape verdens beste skole, men vi kan ikke det uten at elevene møter opp til timene.

Jeg har forståelse for at fraværsgrensa kom som lyn fra klar himmel på mange av oss som har vært eller er elev ved den videregående skolen. Men når staten hvert eneste år bruker hele kr 180 000 på hver enkelt elev, da synes jeg det er rett og rimelig at elevene også møter opp til undervisningen.

Selv om tallene er tydelige, går Arbeiderpartiet til valg på å reversere et så stort fraværstiltak som faktisk fungerer. Det blir nesten for dumt. For når et tiltak, som koster lite og fungerer så bra som det gjør, blir det bare populistisk valgflesk å gå til valg på å fjerne dette. Hvor er Arbeiderpartiet som under Stoltenberg var et styrende parti? Det er lite igjen av det partiet, virker det som. Når til og med Arbeiderpartiets hovedargument mot fraværsgrensen, at antallet som får «ikke vurdert» kommer til å gå opp, blir tilbakevist med en nedgang i antallet med «ikke vurdert», blir dette bare flaut for Støre & co.

Vi kan debattere i all evighet om hva som er det viktigste en skole kan gjøre for sine elever. Jeg mener det er å motivere elevene, hjelpe opp de som sliter, og tilpasse undervisningen etter hver enkelt elevs behov. Men en ting burde være klinkende klart; for at vi skal kunne skape verdens beste skole må det på et eller annet tidspunkt være ansett som et poeng at elevene også møter opp på skolen, og at fraværsgrensa må beholdes for alt den er verdt. For selv verdens beste lærer kan ikke lære stort bort til en elev som ikke møter opp til undervisningen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse