Annonse
May Helen Forsberg skriver om et uanstendig forslag fra en taxisjåfør i Stavanger.

Jævla nordlending!!

Taxisjåfør prøvde seg: Han trodde nå jenter fra Nord-Norge var så “spretne og litt med på alt”.

Som om folk fra Øst-Finnmark stort sett ikke evner annet enn å tviholde seg fast i dvergbjørka der nord!

Har gått og tenkt på noe de siste dagene, etter en samtale jeg hadde med en, ja, la oss kalle henne en medsammensvoren (like tanker om slike ting som den norske selvgodheten og så videre).

Jeg er fra nordnorge. Nesten siste stopp før nordpolen, og fra der den russiske grensa slynger seg langs den norske grensa. Øst-Finnmark. Der vokste jeg mer eller mindre opp. Har vel bodd langs hele Varangerfjorden i tur og orden; Vardø, Vadsø, Varangerbotn og Kirkenes. 

Samiske røtter og alt det der. 

I en alder av 23 år forlot jeg den nordlige landsdelen, etter et års tid i Tromsø. Hvor jeg i grunnen ikke gjorde så mye fornuftig annet enn å ta ex.phil og å gruble på hva jeg skulle ta meg til i fremtiden. Lang historie kort; jeg ble sykepleier. I Stavanger.

Men altså. Hvordan har det vært å være fra nord? I sør? Først i Stavanger, så Oslo.

Helt greit vil nå jeg si. Men en og annen gang har jeg møtt på til dels latterlige kommentarer. Den mest patetiske kom fra en kirurg jeg jobbet med på Rikshospitalet. Men den historien kommer litt senere her i innlegget.

Først må jeg fortelle om denne taxisjåføren som kjørte meg hjem etter en kjempeartig kveld på byen. Jeg bodde på et studenthus, i Stavanger. Fikk mange gode venner der forresten!

Sjåføren finner lett frem til der jeg bor. Jeg betaler, og skal til å gå ut av bilen, så sier denne smart-ass`en: “Du, eg får ikkje bli med inn då?”

“Hæ??” sier jeg. Jo, han ville gjerne bli med inn “en tur”.

Husker jo ikke helt hva jeg sa, men det var vel noe sånt som at han kunne ryke og reise med hele den der wonderbaumbefengte bilen sin!

Snurt sier han så at han trodde nå jenter fra Nord-Norge var så “spretne og litt med på alt”. Vel, svarte jeg, og dette husker jeg at jeg sa: “Da kreves det et skikkelig mannfolk og ikke en blodharry idiot - som deg for eksempel!” Så gikk jeg og slamret døra så hardt igjen at den vel nesten endte opp i fanget på denne “lykkejegeren” av en taxisjåfør.

Så må jeg fortelle om kirurgen jeg sto og skrubbet meg sammen med. Vi skulle inn på operasjonsstua og hadde dermed en fem minutters håndvask foran oss, side om side. Så sier Dr. Gud Selv: “Hvor er du fra?”

Og jeg svarer: ” Æ e fra Øst-Finnmark.”

Han sier så, og denne er jaggu god: “Oisann, da har du kommet deg langt i livet siden du har endt opp her, på Rikshospitalet!”.

Som om folk fra Øst-Finnmark stort sett ikke evner annet enn å tviholde seg fast i dvergbjørka der nord!

Jeg himlet med øynene og lo, og sa bare at jo, jeg har vel det. Kommet meg langt i livet. Siden jeg jobber på Rikshosptialet, i OSLO!  Det er noe heeelt annet enn lille Varangerbotn. Jajamensann!

En bekjent av meg, fra det store utland, fortalte at hun engang hadde spurt en av sine kolleger om hvordan folk fra nord-norge egentlig er. Vi er enkle og vi er alt for direkte! Var svaret hun fikk.

Enkle? Hva menes med dette? At vi ikke løper ned dørstokkene på Operaen? At vi ikke reiser på skiferie til alpene selv om vi har plenty av snø her til lands? 
Eller hva mener man med det, at folk fra nord er enkle? For meg er jo det i grunnen en positiv ting. Å være enkel. Det motsatte av å være enkel, er for meg å være ekstravagant, wanna-be-ett-eller-annet…

Direkte? Takke meg til folk som trasker rett over grøten, i stedet for rundt den. Takke meg til folk hvor det aldri er noen tvil om de er forbannet eller glade. Takke meg til å vite hvor jeg har folk. 
De der som smiler mens de egentlig har lyst å be deg ryke og reise, de kan du få på billig salg spør du meg.

Jeg er i alle fall stolt av å være nordfra. Og jeg skjemmes når jeg møter folk fra nord som har glemt hvor de kommer fra…

Denne teksten ble opprinnelig publisert på May-Helen Forsbergs egen blogg, og gjengitt med tillatelse

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse