Annonse
POLITISK TYNGDE?: Nord-Norge trenger ombudspersoner som har nasjonalt gjennomslag. Roger Ingebrigtsen, Hans Kristian Amundsen, Gerd Kristiansen og Per Sandberg er fire navn i kabalen.

Jakten på de gode politikerne

Comeback for Roger Ingebrigtsen i norsk politikk? Og kan LO-leder Gerd Kristiansen bli en joker når Arbeiderpartiet nominerer fra Troms? Nordlys ser på navn som kan styrke nordnorsk tyngde og gjennomslag i rikspolitikken.

Kan Roger Ingebrigtsen få et politisk comeback med en rolle i en fremtidig Støre-regjering? Det kan vi ikke utelukke.

Det er knappe 20 måneder igjen til neste stortingsvalg. La oss se litt nærmere på hvem kan bli gode ombudspersoner for Troms (og Nord-Norge).  Hvem har format til å tilføre lokal kunnskap, forståelse inn i sentrale politiske beslutningsprosesser? Det må være partienes fokus nå. Vi trenger politikere med nasjonal tyngde, innflytelse og gjennomslagskraft.

I Ap er det sannsynlig at Martin Henriksen fra Harstad fortsetter på Stortinget, mens Tove Karoline Knutsen trolig gir seg etter 12 år. Christin Kristoffersen, den tidligere lokalstyrelederen på Svalbard, har allerede lansert seg selv som kandidat. Det er offensivt fra Kristoffersen, men hun kan få konkurranse fra fylkesrådsleder Cecilie Myrseth.  En mulig joker er Gerd Kristiansen, som går av som LO-leder i juni 2017. Hun har sin yrkesbakgrunn fra helsevesenet i Tromsø. Og den mektige LO-lederen er et navn som er spilt inn i prosessen som mulig stortingskandidat.

Den nordlendingen som for øyeblikket har størst innflytelse på Arbeiderpartiet linje og politikk, er Hans Kristian Amundsen. Under Jens Stoltenberg hadde han en meget sentral rolle ved statsministerens kontor. I dag får han gode skussmål som sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.  Amundsen bodde i Tromsø frem til han dro til Oslo i 2011. Og han vil være aktuell som statsråd i en Støre-regjering.  

Og hva med Roger Ingebrigtsen? I 2012 trakk han seg som statssekretær og stortingskandidat da det ble kjent at han i 2004 hadde en «seksuell relasjon» til en 17 år gammel jente i partiet. I dag er han tatt inn i varmen i nordnorsk næringsliv.  Sparebanken Nord-Norge, LO og NHO har gitt ham tillit, som leder av prestisjeprosjektet Agenda Nord-Norge har han en sentral rolle i nordnorsk samfunnsliv. Kan Ingebrigtsen få et politisk comeback med en rolle i en fremtidig Støre-regjering?  Det skal vi ikke helt utelukke.  Anne Marit Bjørnflaten (Hurtigruten ASA) og Geir Seljeseth (Norsk olje og Gass), er andre aktuelle navn i regjeringsapparatet dersom Ap skulle gjenerobre makten til neste år.

I Høyre forsvinner Elisabeth Aspaker ut av rikspolitikken for godt og blir fylkesmann i hjemfylket.  Kent Gudmundsen er den som står nærmest til å bli Høyres beste kort fra Troms. Både Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau hadde potensial som svært solide Høyre-kort fra Tromsø inn i rikspolitikken.  Men en fatal nominasjonsprosess foran fjorårets kommunevalg i Tromsø satte en effektiv stopper for det. 

Frp har solide navn i harstadværingene Per Willy Amundsen og Hanne CS Iversen, begge statssekretærer fra Harstad. Tromsø Frp står på sidelinja i alle kabaler knyttet til både storting og regjeringsapparat. De siste omrokkeringene i Erna Solbergs mannskaper er et vitnesbyrd om det. Tromsø Frp er i konflikt med alle - seg selv, fylkespartiet og Sandberg-fløyen. 

Per Sandberg er selv en mektig politiker, bosatt på Senja i mange år. Nå er han også kåret til landsdelens mektigste person av maktjuryen i Nordlys. Kanskje han burde bytte Sør-Trøndelag ut med 1. plassen i Troms når Øyvind Korsberg sannsynligvis takker av etter 20 år på Løvebakken?

Hva med Venstre og KrF? Ingen av dem får stortingsmandat fra Troms. Men de har mulig kandidater til et regjeringsapparat . Jonas Stein  (Tromsø)og Maria Fjellstad (Harstad) har begge en høy stjerne i Venstre.  KrF har et spennende navn og en dyktig politiker i fylkesråd Gerd Kristiansen fra Nordreisa. 

Ivar Prestbakmo fra Salangen (fylkesråd for samferdsel) er et solid navn for Senterpartiet, som absolutt har mandatsjanse fra Troms.  Det samme er Sandra Borch (Tromsø), en nær støttespiller for Ola Borten Moe på partiets høyreside.  Torgeir Knag Fylkesnes vil etter alle solmerker fortsette som SV-topp. Dog kunne Inger Marie Kielland, som har markert seg som en meget dyktig lokalpolitiker, vært et alternativ.

For Miljøpartiet De Grønne, som har etabletrt seg både i norsk riks- og lokalpolitikk, vil Brynmor Evans i storbyen Tromsø være det sikreste kortet som stortingskandidat fra fylket. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse