NORDLYSJEGERE: Dokuserien «Jakten på Nordlyset» følger flere guider og aktører som gjør sitt beste for å hjelpe turister og besøkende med å realisere drømmen om å oppleve nordlyset. Foto: Alfred Film og TV/TVNorge

“Jakten på nordlyset" - kopiert fra NRK

Jeg så første del av serien «Jakten på Nordlyset» som ble vist på TV Norge 2. januar, videre har jeg registrert at TV Norge v/Silje Burgin-Borch nylig sto frem på førjulspremieren og i media og promoterte vinterens mest spektakulære TV-serie på 10 episoder, «Jakten på nordlyset»

Må si meg overrasket over at TV Norge kan være så freidig å stå frem og si at intet mindre enn alle tromsøværinga nå i forkant får se 1. episode av den spektakulære filmserien «Jakten på nordlyset». Dette til tross for at NRK Troms allerede i 2013 laget serien om «Jakten på nordlyset» med Tromsø by som kjernen i programmet og med nordlyset hengende over seg og som ble vist frem for det norske folk.

Silje Burgin-Borch som profesjonell filmskaper «har altså ikke fått dette med seg» - og heller ikke Tromsø bys ordfører Røymo - at NRK Troms i 2013 laget en serie med tittelen «Jakten på nordlyset». Serien hadde premierevisning på Verdensteateret i 2013 i Tromsø og serien ble senere vist både på NRK1 og NRK2 i 2013 og 2014.

Tittelen «Jakten på nordlyset» må jo TV Norge ha stjålet/kopiert, og Silje Burgin-Borch står deretter frem og promoterer tittel og produksjon som noe nytt. Kunne heller ikke se noen fra Tromsø som deltok i programmet.

Dette “tyveriet”, denne kopieringen som påstås å være noe nytt, er et hån både mot NRK Troms, Tromsø by og mot aktørene som deltok i filminnspillingen av serien til NRK.


Produsenten av TV-serien svarer:

TVNorges «Jakten på nordlyset» er en ny serie om vinter- og nordlysturismen, og serien forteller historien om en reiselivsnæring som har en så eventyrlig vekst at den har nasjonal betydning. Den har utspring i Tromsø, og det har alle her god grunn til å være stolt over. 

Det er veldig mange gode historier å fortelle om nordlyset og Tromsø. Vår serie har et annet utgangspunkt og fokus enn det den fem år gamle NRK-dokumentaren hadde. Det har ikke vært noe ønske fra vår side å tråkke NRK på tærne eller skape forvirring, og vi mener tittelen «Jakten på nordlyset» beskriver veldig godt hva vår serie handler om: nemlig de som jobber for at turistene i Tromsø får gode opplevelser i sin jakt på nordlyset.
 
I Tromsø er vi så privilegerte at vi lever med nordlyset rundt oss. Og nordlyset eies heldigvis av oss alle. Alle som ønsker, kan fortelle historier både om nordlyset som naturfenomen og alt som skjer rundt og på grunn av dette. Og jeg håper alle vi som forteller historien om jakten på nordlyset, brenner for budskapet, tema og menneskene i historiene på en sånn måte at vi er glade for at det fortelles mange historier, ikke bare én. Om det er for å fotografere det, slik NRK-dokumentaren fokuserer på, eller for å bygge opp en turistnæring, som i vår serie. Måtte vi aldri slutte å fortelle om det eventyret vi har rundt oss.
 
Silje Bürgin-Borch
Executive produsent for Jakten på nordlyset
Alfred Film og TV

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse