Annonse
DREPT AV BJØRN: De færreste dyra dør momentant, men blir liggende og pines i timevis. 60 sauer er hittil drept, og 100 lam er morløse i dyretragedien i Bardu.

Jakten på slagbjørnen

Det skal ikke ta uker å få spesialtrente hunder på plass.

Jakten på slagbjørnen i Bardu har så langt vært forgjeves. Bønder som har mistet dyr etter bjørnens herjinger, retter nå skarp kritikk mot myndighetene. Statens Naturoppsyn (SNO) reagerte for svakt og for seint, mener sauebøndene.

Dramatikken startet så tidlig som 9. juni, da det ble meldt om 20 drepte dyr på en halvtime. Ergo var det ingen tvil om at en slagbjørn var på ferde. Spørsmålet er om reaksjonen fra SNO var tilstrekkelig og rask nok i forhold til de høye tapstallene. Det tok nesten en hel måned før man fikk spesialtrente hunder fra Sverige inn i bjørnejakten. Hundene er egentlig ulovlige i Norge, det krevde spesialtillatelse.

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp), mener at byråkratiet er blitt en propp i systemet, slik at det ikke fungerer. Det er ikke vanskelig å gi Borch rett. For det er merkelig hvis det ikke fins gode rutiner når rovdyr herjer i husdyrflokker. Det skal ikke ta uker å få spesialtrente hunder på plass.

Området i Bardu har beiteprioritet, hvilket betyr at rovdyr som gjør skade her, skal tas ut raskt og effektivt. Fellingstillatelse ble da også omgående gitt av Fylkesmannen. Et jaktlag gikk i gang med å spore opp bjørnen, men måtte altså vente i flere uker på spesialtrente hunder. Bøndene mener at det bør settes helikopter inn i søket etter bjørnen, men SNO sier de har dårlig erfaring med dette, dersom det ikke er sporsnø.

Mattilsynet har tidligere varslet at det kan bli aktuelt å kreve innhenting av sauer, for å unngå nye tap. Nedsankingen er begrunnet med dyrevelferd. Nå er varselet utsatt med to uker, i påvente av at jakten med de spesialtrente hundene skal gi resultater. Men dersom beitesesongen må avbrytes to måneder før tida, vil det gi store, praktiske  problemer for bøndene.

De mener også at en slik situasjon er stikk i strid med Stortingets rovviltforlik, hvor intensjonen er å sikre at det ikke blir behov for beitenekt.

Det er ikke vanskelig å skjønne hvilken enorm belastning det må være å finne dyra sine maltraktert og drept. De færreste dør momentant, men blir liggende og pines i timevis. 60 sauer er hittil drept, og 100 lam er morløse. Bjørnen er ikke felt, så det kan bli flere. I Bardu eller i områdene rundt: Målselv, Dividalen, Salangen.

For bjørnejakt er vanskelig. Nettopp derfor bør alle tiltak, inkludert spesialtrente hunder, settes inn raskt, for å forhindre disse dyretragediene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse