Annonse

Jakten på de uføretrygdede

Jern-Erna er tilbake i regjering, og har fått følge av iskalde Siv. Til sammen tegnes det et grimt bilde av en hjerteløs politikk.

Trist nok har nå Frp i regjering satt seg fore at de med pisk skal tvinge trygdede tilbake i arbeid. Det er en idé som er like dum som den er brutal.

Den største selvfølgeligheten finansminister Siv Jensen klarte å servere da hun fremla statsbudsjettet denne uken, var følgende : «Vi har det godt i Norge». Formodentlig mente hun med det at alle som nå skal begynne å klage på statsbudsjettet, burde egentlig tie stille. Vi klager på småting og uvesentligheter, mens vi egentlig har alt vi trenger og mere til. Klagingen har blitt kjent som «i-landsproblemer» og Siv Jensen kan nok ha rett i at det forekommer titt og ofte. Men hun kan ikke generalisere seg bort fra at det er mange mennesker også i rike Norge, som sliter. En regjering med hjerte for de svake bør stille opp for dem som trenger hjelp og støtte. Dessverre vitner statsbudsjettet om en borgerlig kulde overfor enkelte svake grupper, som er skremmende.

Norge har et svært høyt antall trygdede. En av Frps kjepphester gjennom mange år har vært å få bukt med trygdemisbruk. Partiet mener rett og slett at svært mange trygdede simpelthen ikke gidder å jobbe. Det er enda et eksempel på at Frp har gullmedalje i generaliseringer som ofte stigmatiserer, og rett ut sagt mobber, enkeltmennesker. Det finnes helt sikkert eksempler på trygdemisbrukere, men det finnes ikke belegg for å gjøre så brede generaliseringer som Frp har hatt for vane å bedrive.

Trist nok har nå Frp i regjering satt seg fore at de med pisk skal tvinge trygdede tilbake i arbeid. Det er en idé som er like dum som den er brutal. Og de har fått Høyre med seg. Fra 2016 skal regjeringen kutte over 1 milliard i trygdene, er planen. Arne Lein i Handikapforbundet sier til Aftenposten at regjeringen nå vil sulte folk ut i arbeid. Og det er de fattigste og de uføretrygdede som mest skal få føle den borgerlige pisken. 

Familier med inntekt under 176 000 kroner får i dag en ekstra støtte på 35 000 kroner pr. barn. Denne støtten vil regjeringen nå kutte ned til 7000 kroner. De vil altså ta 28 000 kroner fra uføretrygdede for hvert barn familien har. Flere andre kutt rammer også de minst bemidlede hardt. Dette er ille for både foreldre og barn, og selvsagt aller mest for barna. Det er også en demonstrasjon av at Jern-Erna er tilbake i regjering, og har fått følge av iskalde Siv. Til sammen tegnes det et grimt bilde av en hjerteløs politikk.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse