Annonse
Allerede året etter at han overtok, bikket overskuddet 1 milliard. Siden har det gått oppover.

Med teft for penger og god PR

Han har fått til mye, og drevet banken godt. Men rentebetingelsene har han ikke klart å gjøre noe med.

Vær så god. Her er mine reiseregninger. Dere er hjertelig velkommen til å se dem.

Nord-Norge har fått ham til å bli mer folkelig, sier han selv. Og folkelighet og åpenhet har vært viktig for Jan-Frode Janson, som nå forlater sjefsstolen i Sparebanken Nord-Norge (SNN) for å bli toppsjef i Sparebanken Midt-Norge i Trondheim.

Et tilbakeblikk i arkivene, fra da han ble tilsatt i SNN 3. mai 2012, viser at mannen ikke bare har tjent uhorvelig mye penger for banken sin i løpet av seks år. Han har åpenbart også veldig gode ferdigheter som PR-strateg.

En utadvendt og offensiv holdning har gjort at han har fått anledning til å fortelle historier om SNN og profilere banken på det den bidrar med, og det han ønsker skal være inntrykket.

Ikke for at media nødvendigvis har stilt opp for alt han har invitert til, men fordi han raskt etablerte et inntrykk av troverdighet.

Som da han i 2016, midt i en intens debatt om ledere som hemmeligholdt sine reiseregninger av hensyn til det de kalte forretningsmessige hemmeligheter, tok utfordringen på strak arm og sa: Vær så god. Her er mine reiseregninger. Dere er hjertelig velkommen til å se dem.

Og vips, banksjefens egen goodwill-beholdning økte muligens prosentvis mer enn resultatregnskapet til SNN. For det er uvant kost når en av de mektigste næringslivslederne i Nord-Norge legger ut kvitteringer for utgifter til fergebilletter, mat og drikke på jobbreiser.

Like heldig var ikke banken med håndteringen av saken om avviklingen av førtidspensjonsordningen for toppsjefene. Det er liten tvil om at banken som sådan tjente på å kjøpe seg ut av ordningen, og en juridisk avtale med ansatte kan ikke bare nulles ut. Kompensasjonene til de det gjaldt, Janson inkludert, innebar at han selv mottok over 11 millioner i honorar i fjor.

Selv sier han til Nordlys at spesielt kritikken om manglende folkelighet i sakens anledning, var ubehagelig. Men han visste jo at saken ville bli bredt omtalt, og at slagord man lager seg, også kan virke som en boomerang.

Jan-Frode Janson har, som sin forgjenger Hans Olav Karde, vært en talsperson for næringslivet i nord, ikke minst via Konjunkturbarometeret, trykkmåleren for hvordan det står til. Men han har heller ikke vært fremmed for å komme med stikk til både samfunnseliten og resten av folket i landsdelen:

Nordlendingene har vært for dårlige til å dyrke stemmer med større format enn interesse for de små forhold, sa Janson til Nordlys. Han savnet stortingsrepresentanter, for eksempel, som tør å representere hele landsdelen, ikke bare eget hjemfylke.

Årsaken til at det er sånn, sa han, er at janteloven står sterkt her nord. Og når vi ikke har stemmer som markerer seg nasjonalt, får vi heller ingen lyttere, og derfor heller ingen makt, ifølge Janson. Da viste en nylig utkommet bok om makteliten i Norge at bare 2 av de 250 fremst på lista, var bosatt i Nord-Norge.

Men når man driver bank, er det sluttsummen som teller. Og her er det lite å utsette på kaptein Janson og laget hans. Allerede året etter at han overtok, bikket overskuddet 1 milliard. Siden har det gått oppover. For Janson har det vært viktig å rendyrke kjernevirksomheten. Han har drevet bank og finansiell virksomhet, og solgt unna det som ikke kom inn under nettopp dette.

Men sluttsummen for det nordnorske samfunnet, som eier halve banken, er like viktig som beholdningen i «hvelvet». Fra SNN har det rullet mange millioner til gode formål, små som store, i landsdelen.

Og igjen var det en PR-messig genistrek da sjefen tidligere i år gikk ut og ba om innspill til bruk av 500 millioner til små og store prosjekter som «skal være med og ta Nord-Norge videre», som det het. Det kom inn 10.000 henvendelser.

Det har med andre ord ikke manglet glade budskap og engasjement.

Men én ting har ikke Janson fått gjort noe med: SNNs plassering på lista over banker med de beste rentebetingelsene. Her utmerker ikke banken seg i det hele tatt. Også det er viktig når regnestykket gjøres opp.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse