Annonse

Jansons fristelse

Våre politikere har i så måte et stort ansvar, for å fremme samarbeid til beste for oss alle, i stedet for å være mer opptatt av egen popularitet og ego, slik vi dessverre har sett noen ganger.

Jansons fristelse er som kjent kraftig kost, som helst serveres i førjulstida. Noen synes også konsernsjef Jan Frode Jansons utspill i Nordlys denne uka er vel kraftig kost, nå midt på sommeren. Konsernsjefen i Sparebanken Nord-Norge ber oss rett og slett å slutte å krangle og i stedet forene kreftene våre i Nord-Norge. Til gjengjeld lover han at vi har potensial og ressurser til å nå opp i verdensklasse. Av kommentarer på nettet ser vi at konsernsjefen får både støtte og motbør. Noen frykter at vi skal bli frastjålet ressursene våre. Noen mener endog at krangel er sunt og gir vekst.

Men uansett om vi liker det eller ikke, må vi ta innover oss at vi lever i en globalisert verden. Vi er en bitteliten landsdel, knappe 500.000 innbyggere, i et bittelite land. Jansons poeng er at våre konkurrenter ikke finnes i Bellvika eller Bodø, de finnes i store miljøer i Amerika, USA og Asia. Skal vi kunne møte denne konkurransen utenfra, må vi stå sammen.

Da blir krangelen mellom Bodø og Tromsø om hvem som skal være «hovedstad» i Nord-Norge et parentes. Men ille nok til å ødelegge for oss alle. Kanskje burde de to byene, som til sammen har 1⁄4 av Nord-Norges befolkning, heller gå sammen om å vise litt ydmykhet og storsinn overfor resten av landsdelen.

For riktig eller ikke, mange mindre samfunn i nord, også noen av de øvrige byene, føler seg overkjørt av de to største byene. De som sitter med de største ressursene er også de som kan legge til rette for en vinn-vinn-situasjon, der alle føler at de er med og får sin del av kaka.

Men det må utvises klokskap og raushet for å dra alle med i et samarbeid. Det nytter lite at noen prøver å tre noe over hodet på oss. Bare se på hva som skjedde ved to EU-avstemninger. Våre politikere har i så måte et stort ansvar, for å fremme samarbeid til beste for oss alle, i stedet for å være mer opptatt av egen popularitet og ego, slik vi dessverre har sett noen ganger.

Men ifølge en meningsmåling gjort av Nordlys, føler 70 prosent av folk i Nord-Norge en sterk eller meget sterk nordnorsk identitet. 90 prosent ønsker at vi skal samarbeide mer. Det burde love godt for Jansons utspill. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse