Annonse
VIL BLI ORDFØRER: 59 år gamle Hans Petter Kvaal har takket ja til å bli Høyres ordførerkandidat i Tromsø. Her flankert av varaordførerkandidat Ragnhild Berg Nilsen og lederen av nominasjonskomiteen, Markus Akselbo. Foto: Skjalg Fjellheim/Nordlys

Januarsalg i Tromsø Høyre

Ordførerkandidaturet i Tromsø Høyre har vært annonsert i lang tid. Nå har Hans Petter Kvaal slått til på tilbudet, og sagt ja til å stå øverst på kommunevalglisten.

Kvaal er en erfaren og kompetent person med lang erfaring fra ulike verv i Høyre, men også i kraft av ledelse av store organisasjoner, seinest  Studentsamskipnaden, der han for tiden er direktør.

Utfordringen for Kvaal er at han, til tross for at han er aktiv i regionalpolitikken, er ukjent for velgerne i Tromsø. Og nå haster det for Høyre med å etablere ham som et troverdig alternativ. Det er bare åtte måneder til valget. Det skal dog sies at Kvaal har erfaring med å jobbe med vinden rett imot, i lange motbakker. Han har tross alt vært leder for Europabevegelsen i Finnmark.

Kvaal hadde fått et bedre utgangspunkt om et samlet parti hadde stilt seg bak ham på et langt tidligere tidspunkt, og bygd ham opp over tid.  Selv om Kvaal tilbakeviser det selv, er det vanskelig å konkludere annerledes enn at han i beste fall er et tredje eller fjerdevalg.

Bråket i Tromsø Høyre startet da Jens Johan Hjort trakk seg i slutten av november, kort tid etter partiets nominasjonsmøte. Kombinasjonen av Jens Johan Hjort, Senior-Høyre og Frps ordførerkandidat Bjørn Gunnar Jørgensen, viste seg å være en eksplosiv blanding.  Siden takket både Anne Berit Figenschau og Erlend Svardal Bøe nei til å erstatte ham.

Tromsø Høyre har ikke levert noen kokebok på styring og ledelse. Det er klart at velgerne vil merke seg at partiet nok en gang etterlater et inntrykk av en kaotisk nominasjonsprosess.  På bakrommene vil man nå søke forklaringer på hva som har skjedd, men det kan allerede være for sent.

I mellomtiden har Arbeiderpartiet fått god tid til å fremstå som et samlet lag, under ledelse av Gunnar Wilhelmsen. Som i tillegg har den klare fordel at han allerede er en kjent byprofil. Når man så legger til at lokalvalg som oftest handler mer om person enn politikk, har Arbeiderpartiet skaffet seg et godt utgangspunkt.

Det som må være fortærende for Høyre, er at det i stor grad har skjedd med deres hjelp. I tillegg kan den politiske slitasjen begynne å gjøre seg gjeldende når man går inn i det sjette året med regjeringsmakt. Men løpet er ikke kjørt, for i politikken snur det ofte uventet og raskt. Og det er altfor tidlig å avskrive et maktskifte i Tromsø.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse