Annonse
Ánde Somby kommenterer dette innlegget fra Odd Fyhn.

Jarl gjør ting han ikke kan - er det feil å le?

For den uvitende er det enkle komplekst, og det komplekse enkelt. Det kommer tydelig til uttrykk når Hellesvik snart klipper ut en løsrevet setning her og en løsrevet setning der og kommer med sine hjemmesnekrede resonnementer. Er det feil å le av det?

Der uvitenheten er en velsignelse, er det ingen sjelden foreteelse at skråsikkerheten danser på bordet.

TV2s Senkveld hadde i fra 2003 - 2005 et segment som ble kalt “Harald gjør ting han ikke kan”. Konseptet gikk ut på at én av programlederne Harald Rønneberg skulle gjennomføre en sosialt og/eller fysisk krevende utfordring hver uke uten at han hadde noen bakgrunn og med minimal forberedelse. Her gjorde han alt fra å være sprangrytter med Prinsesse Märtha Louise[10], spille inn nakenscene på film med Ane Dahl Torp til å delta i VM i sauna i Finland.

 

 

I Jarl Hellesvik har visse fagdisipliner fått sin Harald Rønneberg. I det ene øyeblikket kaster Hellesvik seg som debattant i statsvitenskapen, og gjør utlegninger av Selle og Falchs bok om Sametinget. I det neste gjør han juridiske utlegninger med referanser til faglige standarder. Snart hopper han i en debatt om språkhistorie. Arkeologiske utgreininger går han heller ikke av veien for å foreta.

 

Både Harald Rønneberg og Jarl Hellesvik berører en interessant understrøm i tiden. Hvordan skal vi som mennesker forholde oss til et samfunn med økende kompleksitet? Av Rønnebergs forskjellige stunt, kan vi se en humoristisk kommentar og samtidig lese en ærbødighet for de spesialferdigheter og innsikt forskjellige livsområder fordrer av oss. I Hellesviks tilfelle kan vi se en grunnholdning til kunnskap og innsikt. Uvitenhet er en velsignelse - Ignorance is bliss.

 

For den uvitende er det enkle komplekst, og det komplekse enkelt. Det kommer tydelig til uttrykk når Hellesvik snart klipper ut en løsrevet setning her og en løsrevet setning der og kommer med sine hjemmesnekrede resonnementer.

 

Der uvitenheten er en velsignelse, er det ingen sjelden foreteelse at  skråsikkerheten danser på bordet.

 

Hellesvik har tatt Lovgiver i skole. Høyesterett i plenum har fått sitt. Universitetet i Tromsø likeså,  for å nevne noen av de som har fått karakterer tildelt av Hellesvik. Skråsikkerheten er til å ta og føle på.

 

I ny og ne opplever noen og enhver av oss at den som har lite å fare med snakker høyt. Dunning  & Kruger gjorde i sin tid en vitenskapelig analyse med utgangspunkt i den observasjonen. De sammenlignet kunnskapsnivået med selvinnsikten. Funnene deres indikerte at de med liten innsikt har en stor tendens til å overvurdere egne kunnskaper, mens de med store kunnskaper kan ha en tendens til å undervurdere sine kunnskaper. EDL med Hellesvik i spissen later til å være vår lokale variant av dem som scorer høyt på kunnskapsløshet og lavt på selvinnsikt.

 

Noen møter en slik måte å forholde seg til kunnskap med indignasjon og fortvilelse. Slik holdning til kunnskap og innsikt, kan til og med innebærer fare, se bare på antivaksinebevegelsen i USA. Skal man le eller gråte?

 

Det var i orden at vi lo av Rønning sine ablegøyer, men er det i orden at vi ler av Hellesvik?

 

Den standhaftige tinnsoldat er en helt. Selv i møte med kloakkrottene holder han formen. Som førsteamanuensis ved et universitet, burde jeg selvsagt ha vært mer av en akademiets standhaftige tinnsoldat.

 

Jeg er dessverre ikke like edel som tinnsoldaten. Tvert i mot er jeg en synder, og kan dessverre ikke fri meg fra å også se det komiske i Hellesviks, assistenten Sirkkas og resten av EDL Fragglebergets ulike numre.

 

Beklager det Odd Fyhn.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse