Annonse
PR-STUNT: Det var altså ikke skuespiller Kristoffer Joner som heltemodig gikk alene ut i krigen mot statsråd Sylvi Listhaugs innvandringspolitikk. Det hele var avtalt spill! Vi er litt pripne her på berget og aldri driver vi med noe lureri... Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix og Facebook

Je suis hylekoret asså!

Ministeren vet nettopp hvilke knapper hun skal trykke på for at ballen skal rulle og så la folket gjøre resten av jobben. Men det vet vi skuespillere som er vant til å leve tett på media også.

Mandag kveld gikk vi venstrevridde do-good-fjotter på en «smell», meg selv iberegnet. Jeg satt sammen med en venninne på CGD i Paris da vi fikk se at vår kollega Kristoffer Joner hadde skapt en kampanje der han ba folk om å donere penger til NOAS i Sylvi Listhaugs navn. Vi heiv oss selvfølgelig på tastene og vipset over en hundrelapp hver, for dette smakte av opprør, en «in the Face Sylvi!», ja det var nesten litt punkerhuset Blitz. Og i løpet av kvelden spredde kampanjen seg som ild i tørt gress. Ja for pokker, nå er ikke skuespillere lenger noen selvopptatte slabbedasker, de har trøkk og viser samfunnsengasjement nikket vi megesigende til hverandre mens flyet forlot Belgia.

Men da vi landet i Oslo hadde First House-Sylvi vært ute og strødd litt salt i såret, for helle dussen, skulle liksom dette hylekoret av skuespillere og kommentatorer fra venstresiden mene noe om innvandring? Og om de absolutt ville sende penger, kunne de ikke sende et par hundrelapper til nærområdene der man kan hjelpe folk uten at vi trenger å ha dem her? Og ville man ha «svenske tilstander» i Norge? For er det noe First House-Sylvi er reddest for så er det Sveriges no go zoner der politiet har mistet kontrollen og det er farlig for skikkelige mennesker. At det er ganske ekstraordinært og uvanlig at en minister setter seg til tastene og kaller folk som bruker sin demokratiske rett til å støtte hvem de vil for «et hysterisk hylekor» bryr kronprinsessen i Anders Langes Eftf. seg ikke om.

Men allerede klokken 0700 tirsdag morgen sprakk lykkeboblen. Dette var nemlig et PR-stunt. Det var ikke skuespiller Joner som heltemodig gikk alene ut i krigen mot hun som skal redde konge og fedreland, det var et reklamebyrå involvert. Ja, det hele var avtalt spill! Og folk ropte skuffet opp og følte seg lurt. For skulle du sett, man gir ikke penger til NOAS når det er en reklamekampanje, man støtter bare NOAS når en ildsjel eller skuespiller gjør det på ekte idealistisk måte! Hui hui! Ja, for sånt liker vi IKKE i Norge. Men vi slår oss på brystet når Nobel-prisen går til en fattig og snill nonne ingen har hørt om, men om den går til,  ja, dere skjønner. Vi er litt pripne på en del områder. Og aldri driver vi med noe lureri her på berget.

For dette er lureri. Tenke seg til? Lure folk og ikke minst misbruke eiegode Sylvi? Men at First House-Sylvi har en rådgiver og et PR-byrå på hver finger, at hun har mennesker som jobber med platformene sine på sosiale medier 24/7 er visst helt ok. Ja, er ikke 54% så fornøyd med henne? Sier ikke ALLE at hun er dyktig, at hun forstår spillet? Så hva er forskjellen med at en skuespiller forstår spillet og tuter med de metodene som fungerer?

Kristoffer Joner har gjort noe helt genialt sammen med det lille reklamebyrået som tok denne jobben gratis for NOAS. Først og fremst er det genialt fordi det funket, og at det er «in the Face» til Listhaug, en «tar du den, så får du den samme tilbake!» Ministeren vet nettopp hvilke knapper hun skal trykke på for at ballen skal rulle og så la folket gjøre resten av jobben. Men det vet vi skuespillere som er vant til å leve tett på media også. Å komme på forsidene i Norge er så enkelt at det er latterlig.

For å si som AP-politiker Anette Trettebergstuen:

«First House-Sylvi er krenket over at et lite reklamebyrå har gjort en pro bono-jobb for en ideel organisasjon. Hadde jeg giddet hadde jeg seriøst ledd meg ihjel!»

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse