INGEN FRP-VENN: Høyre-toppen Jens Johan Hjort har et anstrengt forhold til FrP. Her er han sammen med tidligere varaordfører Anni Skogman (FrP), under et bystyremøte i Tromsø i 2014.

Jens Johan Hjort og Fremskrittspartiet

Jens Johan Hjorts anstrengte forhold til FrP kan skape nytt kaos på borgerlig side i Tromsø.

Jens Johan Hjort var en populær ordfører i Tromsø i perioden 2011-2015, og åpner nå for comeback som Høyres toppkandidat foran neste kommunevalg i 2019.

Hjort, som i dag er advokat i firmaet Rekve Pleym & Co i Tromsø og i tillegg leder av Advokatforeningen, har et sterkt og prisverdig engasjement for rettsikkerhet, minoriteter og asylsøkere.  I denne sammenheng har han også markert seg med flere kraftige angrep på Høyre/Frp-regjeringens praksis på innvandringsfeltet.

I et intervju med Nordlys sier Hjort at han mener Høyre ikke bør samarbeide med FrP i regjering, men at han holder døren på gløtt i egen by, i Tromsø. Utspillet fra Hjort er oppsiktsvekkende, bare to måneder etter at Høyre og FrP sammen sikret fire nye år med regjeringsmakt.  

Nå får han svar på tiltale fra lederen i Tromsø FrP, Bjørn Gunnar Jørgensen, som er klar i sin tale. Med Hjort som ordførerkandidat, vil det ikke bli noe politisk samarbeid mellom Høyre og FrP i Tromsø etter neste valg. Den eneste muligheten er at Høyre disiplinerer ham og får slutt på «soloutspillene», som Jørgensen sier.

I «lilla-Høyre», som Hjort tilhører, er det ingen entusiasme over å ha havnet i sengen med FrP.  Men de aller fleste har stilltiende akseptert at det verken nasjonalt eller i de store byene, ikke finnes noen vei til makt uten samarbeid med Siv Jensen og hennes partifeller.  

Og det er her Hjort helt og holdent skiller lag med det øvrige Høyre. Han ser simpelthen ut til å ha en grunnleggende annen realpolitisk orientering enn resten av partiet.

Og derfor er Hjorts eventuelle vei tilbake til ordførerrollen blitt en større utfordring for Tromsø Høyre enn mange hadde sett for seg. Det har vært en forventning om at Hjort skulle legge bånd på seg selv og bli mer neddempet i sin kritikk av egen regjering og samarbeidspartner FrP. Det har ikke skjedd.

Spørsmålet er nå om partiet kan stille med en kandidat som åpenbart anser et politisk fellesskap med FrP som uverdig for Høyre, på et rent moralsk grunnlag.   

Alt tyder altså på at Hjort ikke føler seg forpliktet av Høyres hovedstrategi for borgerlig samarbeid nasjonalt og lokalt, men at han likevel har lyst til å bli ordfører igjen. Men for å bli ordfører i Tromsø for andre gang, trenger han jo et parti som nominerer ham. 

Her gjør ikke Hjort det lett verken for seg selv eller lokallaget, til tross for at mange i Tromsø Høyre ønsker ham velkommen tilbake.  Han er en potensiell stemmesanker som favner bredt på tvers av politiske skillelinjer.  Og han kan i tillegg gi Tromsø en tydelig stemme nasjonalt.  

Arbeiderpartiet i Tromsø følger kaoset på borgerlig side med interesse. Dersom Høyre skulle nominere en ordførerkandidat som gjør at FrP velger å fortsette i opposisjon, øker sjansene for at Kristin Røymo får nok en periode som ordfører.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse