Annonse
Sandra Borch er Senterpartiets førstekandidat i Troms. Nå kan et mandat som lenge har virket sikkert, være i fare.

Senterpartiet taper terreng

Senterpartiet har mistet oppdrift i valgkampens sluttfase.

Den siste målingen Infact har gjennomført for Nordlys, indikerer at Sp kan ha nådd den politiske formtoppen for tidlig. Partiet går tilbake med 2,5 prosent siden siste måling 7.august.

Sp kommer likevel til å gjøre et meget godt valg i Troms, med tydelig fremgang siden siste stortingsvalg i 2013. Gjennom store deler av våren og sommeren dominerte Sp grunnen alene, med sin motstand mot sentralisering. Det mobiliserte velgere. Det samme gjelder kampen for å beholde hærens helikoptre på Bardufoss, der Senterpartiet har høy troverdighet.

Men i løpet av valgkampen har også andre saker blitt satt på dagsorden, og kjernesaken for toppkandidaten Sandra Borch har fått konkurranse med et bredere spekter av problemstillinger.  

Samtidig er SV fortsatt i fremgang. Partiet har en markant førstekandidat, og gjør det særlig bra særlig i Tromsø og blant unge velgere. Torgeir Knag Fylkesnes har et solid eierskap til en sak som tradisjonelt er viktig for venstresiden i nord, nemlig fiskeri- og kystpolitikk.  Men SV kan nå bli avhengige av å hente taktiske stemmer fra Rødt eller Ap for å være trygge på at Fylkesnes fortsetter på Stortinget.

Troms har fem sikre mandater til Stortinget, pluss ett utjevningsmandat. Hvis vi legger Infact-målingen til grunn, tyder nå det meste på at valgkampinnspurten i Troms blir en kamp om det femte og siste mandatet mellom Sandra Borch (Sp) Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Per-Willy Amundsen (FrP).

Det sjette mandatet, som er et utjevningsmandat, er helt åpent. SV og Fylkesnes har dette i dag, men her vil avansert matematikk avgjøre på selve valgkvelden.  Hvordan dette slår ut, er umulig å forutse. Det betyr at også småpartier som MDG (Mikal Nerberg), Venstre (Morten Skandfer) og KrF (Helga Marie Bjerke) kan vinne mandatet i Troms.

Arbeiderpartiet har mobilisert sine kjernevelgere i valgkampens siste fase, partiet kan notere en framgang på 1,8 prosent siden august, og ser ut til å beholde sine to mandater. Partiet ser også ut til å delvis lykkes med sin skadebegrensing når det gjelder forsvar og Bell-helikoptrene.

For Høyre bør valget i Troms føre til selvransakelse.  Både forsvarspolitikken og store reformer som virker dårlig forberedt, har straffet seg. Partiet går sterkt tilbake målt opp mot valget for fire år siden, og mister det ene av sine to mandater i Troms. Det er skapt et inntrykk av et parti som ligger i konstant konflikt med distriktene, og dessverre for Høyre består Nord-Norge mest av distrikt.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse