Annonse
Personlig stemte jeg ved årets valg for å betale litt mer skatt for å sikre velferd for alle. Det blir spennende å se hvordan Høyre skal løse dette, de borgerlige partiene har jo tross alt lovd mer til det aller meste, skriver Brage Larsen Sollund (Ap). Foto: Tromsø kommune

Jo, oljepengefesten er over

Inntektene går ned og utgiftene opp. Som politikere må vi ta innover oss akkurat dét.

Jeg leser ingen angrep på enkeltprosjekter, men en klar og tydelig advarsel som vi politikere må ta på alvor.

I forrige uke skrev politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, et meget presist innlegg om norsk økonomi og at festen er over. Det har han rett i. Jeg må ha lest dette innlegget svært annerledes enn Jens Johan Hjort, som tolket innlegget som motstand mot flyplassprosjektene i Nordland. Jeg leser ingen angrep på enkeltprosjekter, men en klar og tydelig advarsel som vi politikere må ta på alvor.

Norge står ovenfor krevende tider. Inntjeningen og prisene fra norsk sokkel har falt som en stein, det har gjort at vi første kvartal i år for første gang tok mer ut fra oljefondet enn vi satt inn. Inntjeningsfallet fra norsk sokkel vil sende økonomien inn i en ny virkelighet der kampen om kronene vil bli hardere. Det bør påvirke norsk politikk. I hvert fall om vi ønsker en velferdsstat i fremtiden.

De fire siste årene er bruken av oljepenger, eller strukturelt oljekorrigert underskudd som finansdepartementet kaller det, nærmest doblet fra 138 til 225 milliarder. Det sier seg selv at det ikke kan fortsette, nå starter opprydningen. I følge regjeringen har vi 20 milliarder å fordele i de kommende statsbudsjettene. Siden vi lever stadig lenger kommer ti av disse milliardene gå til trygd og pensjoner for å beholde dagens nivå. Fire milliarder kommer til å gå til kommunene og sykehusene for å gi et like godt tilbudet til barn, eldre og syke som idag.

Etter utgiftene for å beholde dagens nivå gjenstår det 6,5 milliarder til fordeling. Dersom det som er lovd i Nasjonal Transportplan (NTP), økning i forsvar og opprettholdelse av bistandsprosenten gjennomføres, er det tomt. Det er med dette utgangspunktet at alle valgløfter må innfris.  Dette vet Erna Solberg og de som vil danne regjeringen med henne må forholde seg til det. På norsk betyr det at hvis noe skal inn, så må noe annet ut. Det er ny situasjon i Norge som stort sett har løst dette ved å putte mer oljepenger inn i økonomien for å finansiere nye satsninger.

Som Fjellheim påpekte kommer det til å utfordre mange prosjekter og valgløfter fra denne valgkampen. Hans liste er lang. Han påpeker at valgvinnernes skattekuttløfte til de rike kan bli vanskelig uten oljedoping. Han sier sykelønnsordningen, som Erna Solberg garanterte for under valgkampen, kan komme under press. Han sier de politiske løftene til forsvar kan bli vanskelig å innfri, selv om vi vet at verden er mer urolig og vår nærmeste alliert, USA, er mindre forutsigbar med Donald Trump som president. Han peker på KrF sitt hjertebarn kontantstøtten, vel vitende om at de er på vippen for Solbergs flertall. Han tar også for seg NTP og flere store lovnader i Nord-Norge.

Som vi skjønner kommer ikke regjeringen til å gjøre noe med alt dette. Til det er politikere for glad i å bli gjenvalgt. Vi bør likevel forberede oss på flere spørsmål om prioriteringer fremover. At Skjalg påpeker noe av det som kan kuttes er vel ikke det samme som at han har lyst å kutte dette? Min deling av hans innlegg var hvert fall ikke en støtte til dette. Tvert imot.

Jeg tror på Nord-Norge og heier på alt godt som skjer i landsdelen. Jeg ser på en seier i Bodø som en seier for Nord-Norge, det samme gjelder Mo i Rana, Kirkenes, Hammerfest eller i Brønnøysund. Ny by - ny flyplassprosjektet i Bodø er et godt byutviklingsprosjekt for byen. Det bør vi heie på.

Jeg støtter likevel analysen om de økonomiske realitetene Norge står ovenfor. I Nord-Norge gjør vi lurt i å jobbe utifra dem, spesielt hvis vi vil ha gjennomslag for store og viktige løft.

Personlig stemte jeg ved årets valg for å betale litt mer skatt for å sikre velferd for alle. Det blir spennende å se hvordan Høyre skal løse dette, de borgerlige partiene har jo tross alt lovd mer til det aller meste.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse