Annonse
Hvis trenerne forsøkte en senest mulig utvelgelse tror jeg han ville hatt et bedre lag, et bedre tilbud til alle, bedre konkurranse internt i laget og bedre opplevelser i sin trenergjerning. Til slutt ville han kanskje kunne sett noen av sine spillere i toppfotballen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Jo tidligere du begynner å plukke, jo større er sjansen for å bomme

Jeg har vært fotballforelder i Piteå mer enn 10 år, og året i år er det verste jeg har opplevd. Dette da min egen sønn var satt i gruppa som fikk bære vest på sidelinja i store deler av kampene, for å ikke si hele kampen. Denne opplevelsen har jeg ikke hatt før, men det vet jeg mange andre har hatt. Føler med dere.

Jeg prøver meg med noen spørsmål til ettertanke:

Hvem blir best?

Noen plukker ut de beste allerede i tidlig alder, og tviholder på disse i hele oppveksten. Disse ligger et knapt hestehode foran de nest beste, og dette til tross for alle ekstra tilbud, spilletid osv. På veien mister vi mange av de nest beste, men noen få klarer stå imot og er vant til motgang og iherdig trening.

Er konkurranse sunt?

Hvis de nest beste fikk samme tilbud og spilletid som «de utvalgte» vil jeg påstå at gruppa ble bedre noe som ville hjulpet til å heve hele alle, samtidig som de utvalgte måtte skjerpet seg ekstra. Vil mene at dette er en vinn vinn situasjon.

Det snakkes ofte om treningsoppmøte og spilletid. Det er ikke nødvendigvis treningsoppmøtet som bør avgjøre slikt. I noen tilfeller er spillere syke, skadet eller at treningen kollidere med annen positiv aktivitet. Olympiatoppen beskriver allsidighet som like viktig for utvikling av motoriske ferdigheter, og det vil også kunne være skadeforebyggende.

Jobber treneren med egen oppsigelse?

Gjennom mange år med denne praksisen sitter treneren igjen med en knippe spillere, ikke nok til å fylle et helt lag.

  • Noen ble oppfordret til å slutte gjennom direkte tilbakemelding på at du ikke er god nok.
  • Noen av «de utvalgte» tåler ikke motgangen de opplever når plutselig en av de andre blir bedre.
  • Noen blir langtidsskadet av ensidig trening med feil skotøy, eller av andre medisinske grunner.
  • Noen blir lei og finner annen aktivitet eller fokuserer på skolegang.
  • Plutselig forlater en eller flere av de utvalgte laget til fordel for et bedre lag, og da sitter man igjen med de nest beste som man dessverre ikke har tatt godt nok vare på.

Hva er veien til toppfotball?

Veien til toppfotball går ofte via en utvelgelse, kretslag, aldersbestemt landslag, NTG eller slikt. For å komme inn på NTG er det greit å ha på CV-en kretslag og aldersbestemt landslag. Dette er det bare de utvalgte som har. Velger å ta med et sitat fra forsker Stig Arve Sæther ved NTNU som treffer det skjæringspunktet vi er i nå:

  • Av dem som spilte på G15-landslaget, var 80 prosent byttet da de kom til G19-landslaget.
  • Mellom der skjer det svært mye. Bare en femtedel av laget blir tatt ut «hele veien». Det er store utskiftninger underveis. Og som annen forskning viser det at jo tidligere du begynner å plukke, jo større er sjansen for å bomme.

Hvorfor blir så mange byttet ut?

Er det nomineringen av spillere til G-15 som kommer fra trenerne, altså «de utvalgte» og i påfølgende utvelgelser blir disse valgt bort?

Treneren som gjør en formidabel ubetalt dugnadsinnsats mister laget og jobben, eller tåler ikke den kritikk han får for hans praksis om å dyrke de utvalgte. Hvis trenerne forsøkte en senest mulig utvelgelse tror jeg han ville hatt et bedre lag, et bedre tilbud til alle, bedre konkurranse internt i laget og bedre opplevelser i sin trenergjerning. Til slutt ville han kanskje kunne sett noen av sine spillere i toppfotballen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse