Annonse
SØKER LY: Palestinere som flyktet etter et israelsk angrep søker ly ynder provisoriske telt utenfor Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly

Jødisk og demokratisk

Er man demokratisk når man overlater mesteparten av statens land til en privat organisasjon (Jewish National Fund), slik at bare jøder skal kunne bo der?

Er en stat fremdeles demokratisk når den okkuperer, fordriver og koloniserer et annet folk på denne måten, i strid med Folkeretten, i 50 år?

Ben-Gurion advarte Israel for snart 50 år siden. Okkupasjonen kom til å uthule det israelske demokratiet. Bombingen av Gaza opprører verden, og antallet døde sivile nærmer seg innbyggertallet i en norsk småby. Israel viker ikke en tomme, og forsvarer bombingen med velkjente formuleringer. De sier at Israel «har rett til å forsvare seg», «Hamas har skylden» og at «Israel er et demokrati». Det samme budskapet hamres inn hver dag av Israels venner i utlandet – ikke minst av ideologiske små ekstremistgrupper som MIFF (Med Israel For Fred).

Hvorfor repeterer Israels talsmenn hver dag at «Israel er Midtøstens eneste demokrati»?  Det er selvsagt en del av en gjennomtenkt og koordinert PR-strategi. Målet er å få oss til å tro at bombingen foregår innenfor forsvarlige, etiske rammer. Underteksten er at «vi», den demokratiske verden, forsvarer oss mot «dem», de usiviliserte som ikke respekterer menneskeliv. Utrolig nok virker det. «Det eneste demokratiet i Midtøsten»? Saken er langt fra så likefram som mange tror. Sionismen har nemlig alltid slitt med et medfødt dilemma. De første sionistiske og israelske lederne var fullt klar over dette, og diskuterte det ivrig. Spørsmålet var; hvordan kunne Israel være både demokratisk og jødisk? 

Demokrati er som kjent en universell styreform, der alle borgere har like rettigheter. Sionismen er derimot en ideologi som skal fremme interessene til én folkegruppe, selv om disse går på bekostning av en annen. Sionismen har mange ansikter, med ulike mål, ideer og symboler. En retning er nasjonalistisk, men også demokratisk, liberal og sekulær. Det var ikke denne som vant fram. For det vi ser i dagens Israel, er det uforsonlige åsynet til den illiberale, ultranasjonalistiske og militariserte sionismen. Israel koker av hatefulle ytringer. Journalister, kunstnere, fredsaktivister og forfattere opplever at ytringsfriheten i Israel er kraftig svekket. De sjikaneres og trues offentlig. Ytringsfriheten er imidlertid kraftig utvidet når det gjelder friheten til å ytre halvfascistiske og/eller rasistiske utsagn. 

Åpenbar rasisme, samt oppfordringer til massedrap, går nesten upåaktet hen, selv når ytringene stammer fra israelske samfunnstopper. En ledende rabbiner (Dov Lior) utstedte nylig noe som kan minne om en religiøs fatwa. Han mener det et er greit å utslette Gaza-stripen om nødvendig. En professor (Mordechai Kedar fra Bar-Ilan) foreslo massevoldtekt av palestinske kvinner, som avskrekking mot terror. Et parlamentsmedlem (Ayelet Shaked) oppfordrer til folkemord mot palestinere på Facebook (palestinske mødre føder «små slanger», derfor er de å oppfatte som stridende, og således legitime militære mål, i likhet med hjemmene de bor i), og fikk flere tusen likes på Facebook. Israelske jøder samler seg på høyder inntil Gaza, og jubler hver gang en rakett slår ned, midt blant sivile. Respekterte israelere har tatt til orde for etnisk rensing av både Gaza og Vestbredden.

Er man demokratisk når man overlater mesteparten av statens land til en privat organisasjon (Jewish National Fund), slik at bare jøder skal kunne bo der? Er man et demokrati når den ikke-jødiske delen av befolkningen diskrimineres, også gjennom lovverket, og tilgodeses med langt mindre infrastruktur i områdene de er henvist til? Når en gruppe får statsborgerskap ved ankomst, mens flyktninger nektes å vende tilbake til sine eiendommer?Kanskje det er mulig. Men det finnes sider ved Israel som ikke under noen omstendigheter kan kalles demokratiske. De får liberale jøder over hele verden til å bekymre seg kraftig for demokratiet i Israel. Store deler av Vestbredden er de facto annektert. I disse områdene lever én folkegruppe under israelsk lov, mens den andre lever under tusenvis av militære forordninger som regulerer livene deres i minste detalj. Den siste gruppen har knapt noen beskyttelse, men utsettes i titusener for sporadiske fengslinger uten å siktes, husødeleggelser (25.000 palestinske hjem er revet), tortur og vold, også fra jødiske bosettere. 

Er en stat fremdeles demokratisk når den okkuperer, fordriver og koloniserer et annet folk på denne måten, i strid med Folkeretten, i 50 år?  Når den rutinemessig arresterer barn, og banker dem helseløse? Når menneskerettighetsorganisasjoner, journalister og tidligere soldater (Breaking the Silence) år etter år dokumenterer at det i hæren har utviklet seg en kultur preget av rasisme og forakt for menneskeliv? Nå begynner frasen om «det eneste demokrati» å bli temmelig problematisk – med mindre man redefinerer demokratibegrepet? «Apartheid» er, slik tidligere statsminister Ehud Barak og svært mange andre prominente personer har innsett, langt mer dekkende. 

I forrige uke, da terroralarmen gikk, og uken før, i forbindelse med 22. juli-markeringen, uttalte politiledere og mange politikere at vi nå måtte «stå opp for våre verdier». Er det «våre verdier» å belønne Israel med handel, også av våpenkomponenter, politisk respekt og klisjeer for fred? Bør våre oljepenger brukes, i mitt og ditt navn, til å finansiere folkerettsstridige bosettinger? Skal vi enda en gang betale for gjenoppbyggingen uten å mukke, når Israel har bombet seg ferdig? 

Er dette verdiene vi står for?!  Eller burde vi si fra, ikke bare ved å boikotte varer fra bosettingene, men også selve staten som planlegger, bygger, subsidierer og beskytter dem? For noen er svaret enkelt. Andre bedriver mental akrobatikk for å unngå konfliktens kjerne, altså okkupasjonen. Den ødelegger det demokratiske i «det eneste demokratiet i Midtøsten». 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse