Annonse
Det er helt forunderlig at Ap ikke klarer å benytte regjeringens passivitet overfor folk og fe nordpå til å vise at de både ser og vil løfte Nord-Norge, skriver Oddvar Nygård. Foto: Arbeiderpartiet

Jonas anbefaler sosialdemokratiske løsninger – men når han frem til velgerne?

Har Ap et politisk prosjekt utover det å skulle reversere en del av Solberg-regjeringens løssluppenhet i arbeidslivet og store omsorg for de rikeste? Det er i så fall svært vanskelig å få øye på.

Når partilederen i Arbeiderpartiet holder sin landsmøtetale skal han peke ut veien videre for partiet, og i et valgår gi oppskriften på hvordan partiet skal vinne det kommende valget. Jonas Gahr Støre talte i godt over en time med mye god retorikk, humor og klassisk, sosialdemokratisk argumentasjon. Alt fremført med et ekte engasjement. 

Det var en god tale. Men holdt den mål? Eller var den bare til indremedisinsk bruk, en fremføring bare ment til å vinne partimedlemmenes tro på at partiet endelig er på vei ut av skyggenes dal. 

Støre lanserte tre politikkområder som skal være ledetråden for hvordan Aps valgkamp skal sørge for seier ved kommune- og fylkestingsvalget til høsten. Offentlig velferd i stedet for private aktører, et organisert arbeidsliv kontra sosial dumping og midlertidighet, og løsninger på klimautfordringene. Det siste erklærte Støre skal bli «vår viktigste oppgave fremover».

Arbeiderpartiet har hatt et tøft år, med indre skittentøyvask og klare tendenser til maktkamp. Dårlige meningsmålinger har gitt partiet stadige smeller med resultater på 20- prosenttallet i oppslutning. Samtidig har Rødt, SV og i særdeleshet Senterpartiet forsynt seg grådig av en velgermasse på vandring, hvor av en lang rekke Ap-velgere har satt seg på gjerdet. Nå, på dette landsmøtet, skulle politikken frem i høysetet og veien mot valgseier til høsten skulle starte.

Sterke fellesskap. Sosial trygghet. Kamp mot ulikhet. Stå sammen med fagbevegelsen. Gode, klassiske, sosialdemokratiske dyder. Og i tillegg kampen mot klimaendringene. Er det slik Ap skal vinne et kommune- og fylkestingsvalg? Er det disse gamle oppskriftene som skal løse dagens og morgendagens problemer? Har Ap et politisk prosjekt utover det å skulle reversere en del av Solberg-regjeringens løssluppenhet i arbeidslivet og store omsorg for de rikeste? Det er i så fall svært vanskelig å få øye på.

Hvis Støre og Ap tror at all elendigheten som har rammet dem utelukkende handler om metoo-avsløringer, er de på ville veier. Sannheten er at alle de klassiske, sosialdemokratiske partiene i Europa lenge har vært i krise. Det var ikke Jonas Gahr Støre som tapte stortingsvalget i 2013 og måtte vike plass for Erna Solberg i statsministerstolen. Det var Jens Stoltenberg. Det var et Arbeiderparti som ikke hadde noen nye, politiske prosjekter å by velgerne, men gikk til valg på «mer av det samme».

Støre holdt en landsmøtetale som i hovedsak ikke handlet om de sakene som kunne ha gitt ny, stor velgeroppslutning i lokalvalgene 9. september. I Nord-Norge har partiet tapt oppslutning i en grad som nærmest er historisk. Flere forhold ligger til grunn for dette. Forsvarspolitikken har vært et stort tema i samfunnsdebatten nordpå. På dette feltet har Ap gått seg ganske så vill, og har fremstått som en noe utydelig samarbeidspartner med regjeringen, i de brede kompromissers ånd. Med den følge at Senterpartiet har fått fritt leide til å ta opposisjonsrollen, og fått en voldsom vekst i nord. Jonas Gahr Støre nevnte ikke forsvarspolitikk med et eneste ord i talen.

En annen stor sak for folk lengst nord i landet handler om infrastruktur, kommunikasjoner og samferdselspolitikk. Om dårlige og farlige veier, og om videre utbygging av en Nord-Norge-bane. Kunne ikke et betydelig samferdselsløft i nord vært et politisk prosjekt for Ap som kunne vekke begeistring i velgermassen? Dette var også et ikke-tema i Støres tale. 

Erna Solberg er mildt sagt ikke overvettes populær nordpå. Det er derfor helt forunderlig at Ap ikke klarer å benytte regjeringens passivitet overfor folk og fe nordpå til å vise at de både ser og vil løfte Nord-Norge. Denne blindsonen styrker manges oppfatning av at Ap i altfor stor grad styres av hovedstadsbeboere, med liten forståelse for det som omtales som distrikter og utkanter, og den store verdiskapingen som skjer der. Det er ikke nødvendigvis sant, men inntrykket kan fort feste seg når Ap for øyeblikket har et eneste politisk prosjekt i nord: At man muligens er villig til å reversere sammenslåingen av Troms og Finnmark. Det er ei tynn opportunistisk suppe som er særdeles ukledelig for et styringsparti. Det er dessuten lite trolig at dette vil føre til klappsalver og valgseier nordpå.

Arbeiderpartiet har nå fem måneder på seg. Men landsmøtetalen til Støre viste ikke noen farbar vei frem mot valgseier. Det later til å være en lang ferd frem til en prosentoppslutning på 30-tallet.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse