Annonse
Fra styremøtet i Helse Nord onsdag 19. desember, der Lars Vorland varslet sin avgang som direktør. Foto: Avisa Nordland.

To juleønsker for Nord-Norge

Ønske 1: Helse Nord

Helse-Nord skal få ny administrerende direktør i 2019. Den som ansettes i denne viktige stillingen må ha en rekke viktige egenskaper og erfaringer. Vedkommende må i kunne ivareta mange hensyn for å gi folk i de tre nordligste fylker et likeverdig helsetilbud som den sørnorske befolkningen. Fredagens leder (21.12.2018) i Nordlys oppsummer på en veldig god måte mange gode krav til et nytt styre og en ny direktør. Ansettelsesutvalget med styreleder Renate Larsen i spissen må legge avgjørende vekt på om den nye direktøren vil kunne styrke universitetsklinikken for de nordligste fylkene . Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har en avgjørende rolle på toppen av en nordnorsk behandlingskjede.

Ønske 2: Sparebank 1 Nord-Norge

Banken skal tilsette ny administrerende direktør i 2019. Den som ansettes i denne stillingen må ha en rekke viktige egenskaper og erfaringer. Nord-Norge er inne i en spennende utvikling med stor og gledelig vekst i privat næringsliv. Noe handler om å høste lavthengende frukter med liten og kjent risiko. Der viser det seg ofte at det er investeringskapital å hente i og for Nord-Norge.

Forskningsmiljøene i Tromsøregionen skaper investeringsobjekter som har et stort inntjeningspotensiale, men de har ofte et lengre tidsperspektiv og større risiko enn de tradisjonelle. Det er under etablering i Norge nå et femte såkornfond som med stor sannsynlighet havner i Sør-Norge der sparebankene har gått foran med privat kapital .

For at vi skal få det sjette og siste til Nord-Norge i løpet av 2019 må den nye sjefen i Sparebank 1 Nord-Norge skifte gir i forhold til den avtroppende sjef. Banken må satse på det nye næringslivet som vi ser konturene av. Den nye sjefen må gå foran, som banksjefer i resten av landet gjør, ved å investere i et nytt såkornfond . Da kommer andre investorer etter slik som i resten av landet . Det er snakk om store summer med oppstartkapital til nystartede bedrifter. Slik kapital er i dag mangelvare i vår landsdel.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse