Annonse
Både journalister og politikere bør stå opp for Julian Assange. Det handler om ytringsfrihet. Og det handler om at USA ikke må få lov til å ture fram med sine krigsforbrytelser uten å risikere å bli avslørt, skriver Oddmund Enoksen. Bildet er fra 2012. Foto: Reuters

Julian Assange fortjener fredsprisen

2487 dager. Så lenge varte oppholdet til Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange i Ecuadors ambassadebygning i London. Det var en medtatt og prega Assange som ble tatt med makt av politiet. Nå venter han på at Storbritannia skal ta stilling til USAs utleveringsbegjæring. USA har sikta ham for å ha samarbeida med den amerikanske varsleren Chelsea Manning i forbindelse med at store mengder hemmelige dokumenter fra Pentagon ble lekka og offentliggjort i 2010.

Det er delte meininger om Julian Assange. «Helt eller skurk?» var tittelen på Kristoffer Rønnebergs kommentar i Aftenposten lørdag i forrige uke. Hillary Clinton har åpent godta seg over utsiktene til at Assange må råtne mange år i et amerikansk fengsel. Ho gir ham skylda for at ho klarte kunststykket å tape mot Trump i presidentvalget.

Sjøl meiner jeg Assange fortjener bedre. Han burde få Nobels fredspris. Sammen med Chelsea Manning og hennes landsmann Edward Snowden. For de har alle tre gjort verdenssamfunnet store tjenester ved å avsløre USAs krigsforbrytelser og folkerettsbrudd verden over. Tjenester de har måttet betale en høg personlig pris for.

Manning sona 7 år under umenneskelige fengselsforhold før hun til slutt ble benåda like før Barak Obamas presidentperiode gikk ut. Ho er nå på nytt blitt fengsla. Og Snowden har fra 2013 vært henvist til sitt eksil i Moskva.

Men det lite trolig at fredsprisen vil havne hos disse tre. Det er nok større sannsynlighet for at Nobelkomiteen i et mørkt øyeblikk får det for seg at NATO fortjener prisen i sitt jubileumsår.

Det var Julian Assange som i april 2010 offentliggjorde en video fra 2007 som viste hvordan amerikanske soldater fra helikoptre skaut og drepte mellom 12 og 18 uskyldige personer i Irak. To av dem var journalister. Videoen viste også hvordan soldatene feira sine krigsforbrytelser.

Det var også Assange og Wikileaks som offentliggjorde nettstedet «The Afghan War Diary» hvor en stor mengde hemmelige dokumenter ble lagt ut. Dokumenter som avslørte drap på hundrevis av sivile.

Det var Assange som seinere offentliggjorde militærdokumenter som viste sannheten om USAs systematiske henrettelser av sivile fra lufta i Irak, tortur av fanger i Irak og manglende rapporteringer av drap.

Og det var Assange som avslørte de såkalte ambassadenotatene som viste hvordan USA blanda seg inn i andre lands anliggender rundt om i heile verden.

At Hillary Clinton fikk et horn i sida til Assange, skyldes at Wikileaks offentliggjorde e-poster fra hennes parti og valgkamporganisasjon. E-poster som bl.a. avslørte hvordan Clintons medarbeidere prøvde å ødelegge for hennes rival Bernie Sanders i kampen om å bli nominert som demokratenes presidentkandidat. Og som også viste hvor tett kontakt det var mellom Clinton og den økonomiske eliten i USA.

Barak Obama la bort ei mulig straffeforfølgning av Julian Assange fordi ei slik sak ville være i strid med pressefriheten. For president Trump står ikke denne friheten høgt i kurs. Pågripelsen av Assange og ei eventuell utlevering av ham til USA, er og vil være klare anslag mot pressefriheten. Det er derfor viktig at både journalister og politikere står opp for Assange. Det handler om ytringsfrihet. Og det handler om at USA ikke må få lov til å ture fram med sine krigsforbrytelser uten å risikere å bli avslørt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse