Annonse
Fra et kommunestyremøte i Tromsø tidligere i år.

Juling fra Tromsø-velgerne

Høyre går tilbake i Tromsø, og mye av forklaringen ligger trolig i måten partiet har håndtert luftambulanse-krisen på.

Det politiske livet i Tromsø er preget av en markant misnøye fra velgerne. Dette kommer tydelig frem i den nye meningsmålingen for Tromsø som Nordlys har publisert denne helgen.

Arbeiderpartiet, som har styrt kommunen sammen med SV og Rødt, har i lang tid pådratt seg betydelig med juling fra velgerne. I den tilsvarende målingen i april ble Ap målt nede på 16,9 prosent oppslutning, et fall fra 29,8 prosent ved kommunevalget i 2015. I den nye målingen har Ap et lite løft til 18,1 prosent, et resultat som ikke er egnet til å gi noen lokale Ap-politikere bedre nattesøvn. Det er dessverre en knusende dom over hva Ap og deres allierte har levert snart tre år inn i perioden.

Høyre får størst oppslutning, men har likevel lite å glede seg over. At partiet har løftet seg fra katastrofevalget i 2015, da de endte på stusselige 20,3 prosent oppslutning, skulle nesten bare mangle. Men det oppsiktsvekkende ved Høyres resultat på denne målingen er hvor markant partiet har tapt terreng siden forrige måling i april. Da kunne Høyre glede seg over en oppslutning på 30,5 prosent. Nå, to måneder senere, har de falt ned på 26,8 prosent.

Det er såpass stor forskjell at man må spørre seg om hva som kan være årsaken. Den mest sannsynlige forklaringen er at det er regjeringens håndtering av krisen i luftambulansetjenesten som også har påvirket Høyres oppslutning i Tromsø. Helseminister Bent Høie har gjort en svak figur i denne saken, og det har åpenbart svekket en del Høyre-velgeres tillit, også i Tromsø.

Til tross for de store partienes miserer, er det et annet parti som står frem som den virkelig store taperen. Brakvalget som Rødt gjorde i 2015, da de endte med en oppslutning på hele 14,4 prosent av stemmene i Tromsø, er nå bare et stadig blekere minne. Etter snart tre år i rådhuset blir Rødt nå målt til kun 6,5 prosent oppslutning. Godt over halvparten av Rødts velgere har altså forsvunnet mens Jens Ingvald Olsen har hatt ei markant hånd på rattet som styrer Tromsø kommune.

Olsen hadde over mange år gjort furore som en svært dyktig opposisjonspolitiker. Gevinsten for denne innsatsen kom i 2015-valget. Nå har han og hans partifeller til fulle demonstrert at de kan være overbevisende som opposisjonspolitikere, men mangler evner til å styre kommuneskuta på et vis som inngir tillit. Det blir enda tydeligere når Rødt på landsbasis gjør det svært godt for tiden og Bjørnar Moxnes har blitt en markant figur på Stortinget. Men ingenting av denne suksessen drypper på kamerat Olsen i Tromsø.

Det er en hard dom over partiet Rødts innsats for Tromsøs innbyggere vi får demonstrert gjennom dette voldsomme fallet i partiets oppslutning lokalt. Og det er vanskelig å se at det er noen vei tilbake til jubeldagene i september 2015.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse