Annonse
Fra forestillingen "I blanke messingen" ved Hålogaland Teater. Foto: Yngve Olsen Sæbbe /Nordlys

Kakepynt for makten

Hålogaland Teater har endt opp som kakepynt for makten. Det er også en ganske ubehagelig historie om småbyen Tromsø.

HT anno 2017 er et speil av Tromsø

Journalist Martin Lægland hos avisa iTromsø har gjort en forbilledlig jobb med å bringe Hålogaland Teater i den aller dypeste forlegenhet. I en nøktern, men bredt anlagt reportasje sist lørdag bretter Lægland ut teatrets praksis med å smøre samfunnstopper med gratis billetter. Det er ikke noe vakkert syn.

Selv om Lægland og iTromsø beskriver noe  mange i byen har visst om, er det oppsiktsvekkende å se omfanget på trykk. En halv million kroner i året i gratis billetter til folk med penger og makt.  

Det gjør ikke saken bedre at HT i 2015 mottok nøyaktig 1134 kroner i offentlig støtte for hver eneste solgte billett. Over år er det grunn til å anta at HT har delt ut gratis statssubsiderte billetter for millioner av kroner til direktører og politikere.

På samme tid gir reportasjen også en annen innsikt; det er svært lenge siden jeg har lest noe som mellom alle linjene forteller så mye om hvordan nettverksbyen Tromsø fungerer i praksis. Her blir det stadig flere arenaer der makta går gratis, mens folket må betale selv.

Teatersjef Inger Buresund beskriver sin praksis med gratis billetter som nettverksbygging og kundepleie. Det sier noe om teatrets selvforståelse. Kanskje er dette helt vanlig kotyme i Kultur-Norge. Det er all grunn til å frykte at det er det.

Men her i Tromsø er det altså ikke hvilken som helst institusjon vi snakker om. Er det ikke noe symboltungt over at det gamle raddisteatret i Tromsø har endt opp som kulturlivets svar på Agenda Nord-Norge, et møtested som innynder seg som en koblingsarena for de rike og mektige?  

Det er ikke vanskelig å se hvilke spørsmål det reiser rundt teatrets samfunnsansvar, og om uavhengigheten. Det jeg lurer på er; kan ikke et teater gjøre det de skal, spille teater? Det burde jo være rikelig med rom for det, med 70 millioner i statstøtte hvert år. Hvorfor må HT “bygge nettverk”?

Det er kanskje fordi Hålogaland Teater anno 2017 er et speilbilde av Tromsø, akkurat som det var i teatrets pionertid på 1970 og 80-tallet.  Byen har gått fra protest, islandsgensere og pils, til den sterile ja-bevegelsen som i dag dominerer samtalerommet i byen, og som kommer aller sterkest til uttrykk på sosiale medier, der folk med penger og makt har det trivelig sammen og heier på hverandre av full hals.

Etter hver teaterpremiere kan vi ofte se hvordan kosen og hyggen flytter seg til foajeen og teatersalen nord i sentrum, der politikere og næringslivstopper har brukt sine gratisbilletter. 

Når Hålogaland Teater nylig inviterte nordnorsk kulturliv til bred samtale om veien videre for arktisk kunst og teater, var det ifølge programmet Utenriksdepartementet, Polarinstituttet og Agenda Nord-Norge som var invitert som innledere.Det er visst viktig å passe på at ingen forstyrrer med plagsomme oppfatninger som kan skape uro.

Samtalen på seminaret ble ledet av  Roger Ingebrigtsen i Agenda Nord-Norge. Han er daglig leder for Sparebanken Nord-Norges eget markedsføringsprosjekt, der også NHO og LO er inne på eiersiden.

Slik kan makten i Tromsø også risse kulturfeltet inn i sin egen virkelighetsforståelse. Det skal sterk rygg til for å bryte ut av denne sosiale og politiske konsensusen, og da risikerer vi at rommet for kontradiksjon og motstand ved teatret blir mindre og mindre.

Teatersjef Inger Buresund har varslet at hun satser på flere tematiske tråder som skal diskutere store og komplekse samfunnsutfordringer, blant annet migrasjon og klima i Arktis. Det er bra. Hun må bare huske at det tenkes ganske mye ulikt om årsaker og virkning, og at det derfor har stor betydning hvem hun inviterer inn for å lage veikart og innfallsvinkler. For ikke å snakke om hvem hun smører med gratis billetter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse