Annonse

Kald juni gir varm september

Øyvind Hilmarsen skriver om oppvasken etter de rødgrønnes vanstyre.

Vi har stått i oppvasken kontinuerlig etter at vi overtok styringen. Vi er faktisk ennå ikke helt ferdig.

Ferien nærmer seg og når den kjøligste juni i manns minne på det nærmeste er over. Det er på tide å se seg både litt tilbake og litt fremover mot høstens valg. For i 2011 var de borgerlige partiene fortsatt i utfordrerposisjon.

De rødgrønne, med Herman Kristoffersen og Arild Hausberg i spissen, hadde styrt i 12 år. De bergelige partiene hadde ikke samarbeidet godt nok, og valgene i 2003 og 2007 ble vunnet av de rødgrønne. 4. juli 2011 la imidlertid Høyre, Frp og Venstre frem Samarbeidserklæringen.

Partiene la frem nye politiske løsninger for hele politikkområdet. Vi ble et klart alternativ til det Ap-ledede styret. Vi fikk velgernes tillit og jeg dannet byråd i oktober 2011. Samarbeidet har fungert godt i byrådet og det er levert gode resultater til innbyggernes beste. 

Etter 12 år med rødgrønt styre hadde skjelettene allerede begynt å ramle ut av skapene før vi overtok. Visit Tromsø gikk konkurs, det samme skjedde med Billetten. Så kom Tromstun, Aurora Kino og Tromskraft på løpende bånd.

Alle selskapene var eid og styrt av kommunen, i større eller mindre grad. Vi har stått i oppvasken kontinuerlig etter at vi overtok styringen. Vi er faktisk ennå ikke helt ferdig. Det tar tid å røske opp kulturer som har fått grodd seg inn i en organisasjon. Innbyggerne kan imidlertid være trygg på at vi tar skitten som kommer, og vi gjør oppvasken skikkelig.

Hadde utbyttene fra Troms kraft fortsatt i samme størrelse som under de rødgrønne, kunne vi brukt 192 millioner mere på skole, helse og omsorg og samferdsel. Vi måtte derimot redusere kostnadene. Og det har vi gjort. Gledelig er det også at vårt mest verdifulle selskap, Troms Kraft, levert overskudd for 2014. Det er bare så fortærende at Tromsø og Troms Arbeiderparti med Pia Svendsgård, solgte en tredel av skibotnkraftverkene. Dette var pengemaskinen og juvelen i kraft-Troms.

Tross påførte økonomiske tap har vi har gjennomført det vi lovet. Det har aldri vært gjennomført så mye god ny politikk en valgperiode så lenge jeg kan huske. Og jeg ble innvalgt i kommunestyret for første gang i 1991. Paradoksalt nok og i parentes bemerket, kan det se ut for at vi borgerlige også i dag er i en liten utfordrerposisjon. Før velgerne har gått til urnene krangler sosialistene og kommunistene om ordførerstolen, og Aps Kristin Røymo planlegger å lage byråd alene.

Høyres og borgerlig politikk henger sammen. Det er ikke en samling mer eller mindre gjennomtenkte enkeltforslag. Helhetlig politikk er ikke alltid så fancy i spaltene som enkeltutspill fra fløypartier. Den borgerlige politikken er imidlertid gjennomtenkt og den er laget for å gi muligheter for alle innbyggerne og næringslivet i kommunen.

I de siste fire årene har vi bygget veier og asfaltert i kommunen og lagt til rette for en rekke storsatsinger. Dette er ingen selvfølge, for de 12 årene før oss ble det brukt forsvinnende lite penger på veier. Vi begynner nå å se resultatene av politikken. Vi er på langt nær ferdig, men vi er kommet meget godt i gang og jeg har lyst å fullføre dette.

Det er mange tiår siden kommunen har hatt så mange gode prosesser og prosjekter i gang som i dag. Nær sagt uansett hvor du snur deg ser du beviset på dette. Overalt står det kraner for å heise på plass nye byggverk. Boligbyggingen er på vei oppover og prisøkningen har stagnert. Det er godt for kommunen og godt for innbyggerne. 

Jeg er av natur positiv og det er viktig at kommunen positiv og sier ja til enkeltmennesker og bedrifter som vil skape noe nytt. Vi samarbeider tett med næringslivet, fylkeskommunen og offentlige myndigheter. Etter regjeringsskifte 2013 har dette blitt enda bedre. Regjeringen satser på Tromsø. Vi er spesielt fornøyd med at forskjellige departementer så raskt kommer med omgjørelser av innsigelser som har forsinket flere viktige prosjekt i årevis, som oppryddingen av E8 bare er ett eksempel på.

For meg handler mye om å ta lederskap, om å stå fast på beslutninger og gjennomføre dem. Det har jeg vært mest opptatt av som byrådsleder. Å gjennomføre. Å få ting til. Å velge de beste løsningene for innbyggerne. Det har vært politisk grovarbeid som har gitt opposisjonen mange sider i med klagesang i avisene, men det gir resultater for innbyggerne.

Vi brukte tolv år i opposisjon på å meisle ut ny politikk for Tromsø. Krf har nå meldt seg inn i vår allianse. Alliansen har blitt sterkere. De neste fire årene skal denne storfamilien bruke til å legge enda flere steiner på det stolte byggverket Tromsø.

Enten det er kommunale prosjekter som Sommerlyst, Tromsøbadet og Otium bo og velferdssenter, Kvaløyforbindelse, Tromsømarka, Bydelsmarka, eller statlige prosjekter som ny terminal på flyplassen eller andre byggetrinn for Framsenteret. Bredbåndsprosjektet, som bringer distrikstromsø inn i en digital hverdag, er et annet viktig prosjekt for oss.

Det var vel den danske humoristen Storm P som uttalte «Det viktigste er ikke å legge en plan, men å huske hvor man har lagt den.». Vi har ikke laget mange planer, men vi vet hvor de har lagt dem. Tre viktige planer er her Arealplanen, planen for helsebygg og boligpolitisk handlingsplan. Disse tre planene er sydd sammen. De inneholder muligheter for nye omsorgssenter i Kroken, på Kvaløya og ikke minst 50.000 nye boliger. Det er bare å sette i gang å bygge by, de borgerlige har løsningene for veien videre!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse