Kaldere i nord

Vi vet ikke hva som skjer med flyktninger som sendes til Russland, men vi vet at vinteren er bitende kald og at sjøl i mamma eller pappas favn kan en barnehånd miste varme.

Altså skal syriske barnefamilier med turistvisum til Russland avvises på grensa med begrunnelse i at de kan få behandla asylsøknaden sin i Russland – uten at det nødvendigvis skjer.

De samme partiene som opplevde at det hasta å innføre nye lover for å stramme inn, må vite at det haster å endre praksis. Stortingsflertallet og regjeringa har mulighet til å snu. I verste fall handler det om å redde liv.

Jeg får mange fortvilte henvendelser fra folk om utsendelse av asylsøkere i vinterkulda. SV prøver å bringe bekymringene inn i stortinget, men vi stanger mot vedtak som aldri burde funnet sted.

Før jul hastebandla Stortinget en rekke lovforslag som skulle stoppe de som kom til Norge uten behov for beskyttelse. Problemet var at det også slo en strek over mulighetene til de som virkelig trenger asyl. Forslaget ble lagt på bordet en fredag og banka gjennom på mandag.

En så lettvinn behandling av lovarbeid er uforsvarlig, særlig når spørsmål som faktisk kan avgjøre liv eller død er oppe til behandling. Da er det ikke bare demokratiske spilleregler, men også menneskeverd som står for fall.

Stortingsflertallet vedtok at folk som kommer via et tredjeland må søke om asyl der – uten å vite at de faktisk får sin asylsøknad vurdert eller får være i det aktuelle landet. Altså skal syriske barnefamilier med turistvisum til Russland avvises på grensa med begrunnelse i at de kan få behandla asylsøknaden sin i Russland – uten at det nødvendigvis skjer.

Russland er dømt flere ganger av Den europeiske menneskerettsdomstolen på grunn av mangelfull behandling av asylsøknader, uten at landet har endra sin praksis.

Stortingsvedtaket har blitt kritisert av flere tunge aktører innen menneskerettighetsspørsmål og er et angrep på hele grunnlaget for asylinstituttet; nemlig at det er en menneskerett å søke om asyl.

Slett ikke alle som har kommet over Storskog lever opp til kravene for å kunne få beskyttelse i Norge, men det bør ikke være et argument for at de som faktisk har behov for beskyttelse ikke skal få mulighet til å søke om asyl.

Det kan også diskuteres om Russland er et trygt land å oppholde seg i for alle.  Statsministeren nølte ikke med å konfronterte Russland med menneskerettighetsbrudd i forbindelse med OL i Sotsji.

Regjeringa har heller ikke nølt med sanksjoner rettet mot Russland. Nå nøler verken regjering eller stortingsflertall med å sende asylsøkere uten garanti for trygghet eller tillatelse til å bo, til en uviss skjebne i Russland -  uten at de får behandlet asylsøknaden sin i Norge.

Sist uke las jeg om mennesker som frøs i hjel i våre nærområder under krigens dager. Frykten for at historien skulle gjenta seg fikk det til å gå kaldt nedover ryggen. Denne helga fikk den arktiske fluktruta fra krig og herjinger sitt første offer. En mann ble funnet død i en bil mellom Russland og Finland i nærmere tretti kuldegrader.

Det har blitt kaldere i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse