Annonse

…men kaldsommeren er verre

Kun tromsøværinger har lov til å klage på vårt vær. En søring blir ikke oppfattet å klage på været, han klager på oss.

Men det hender også, et og annet år, at ikke sommeren engang blir riktig sommer.

Det er ikke fritt for at været opptar meg. Første sneen på Tind og siste sneen på Tind har vært merker  i min lokal primstav.  Da vi gikk på skolen snakket vi ofte om den snefonna som alltid lå i skråninga på Tind, der over loftet. En isbre som ble dannet, sa Marit Alexandersen, og vi var vel enig  i det hele klasse 9 A.

Litt rart var det å oppleve at det kom en sommer da all sne forsvant fra Tinden. Det skjer neppe i år?

Jeg var litt redd for snakk om været da jeg vokste opp. Jeg hadde samme etternavn som en værprofet. Britt Kjeldsen spurte da vi var barn om det ikke var Pappa som drev og spådde været?  Jeg var ikke mer enn fem år og var litt usikker på hva hun mente.  Jeg gikk nå hjem og spurte Pappa. Men det var ikke Pappa, det var hans slektning Arnold Lockertsen.

Arnold var litt som Sylfest Strutle og hadde drevet med både ”poesi, filosofi og magi.”  Værprofet var en av hans verv. Traff han?  Ikke vet jeg. Å være værprofet er nå engang slik at du har 50% sjanse for å treffe.  Er du taktisk spår du dårlig sommer. Blir den bra blir du tilgitt for å ha tatt feil. Skulle du spå en god sommer og den blir dårlig, blir du ikke tilgitt. Det blir en dårlig sommer, spår jeg.

En sommer sov jeg da sommeren var. Det er sant. En sommerdag defineres etter temperatur. Det må være over 20 grader for at det skal være sommer.  Et kvarter varte sommeren og da sov jeg  etter nattevakt.  Men bevares, det har da vært gode sommere også. År der høytrykkene har ankret opp i kø over Kola og skapt et sammenhengende Chablisvær fra Jonsok til Barsok.

Var ikke sommeren 1998 en slik sommer?  Det tror jeg den var. Det er under slike vilkår at debatten om menneskeskapte klimaendringer når nye retoriske høyder. Og selvfølgelig er det rett som skeptikerne sier. Det har vært kaldt før, akkurat som det har vært varmt før.

Axel Coldvin skrev om Karnes og Tromsøgodset i 1943. Om lensmann Oxaas på Karnes het det: ”Oxaas og hans kone var usedvanlig dyktige mennesker. Karnes ble i deres tid et mønsterbruk og fødde 20 kyr og 30-40 sauer, foruten at der var flere husmannsplasser. Kornavlingene var berømte.”

Tenk det – Kornavlingene fra Lyngen var berømte. I dag vet jeg ikke om det dyrkes matkorn i Nord-Norge? For alt jeg vet dyrkes det.  Lensmann Oxaas var så vidt jeg ser oldefar til min gamle sykepleielærer og senere kollega, Hanna Rivertz Bockelie.

LES OGSÅSoftis-vær? Haha. Den eneste is-alarmen jeg har hørt i sommer, kom fra bilen min.

Men det har også vært kaldt. Tromsøs byhistoriker Nils A Ytreberg, skrev i 1936: ”Men det hender også, et og annet år, at ikke sommeren engang blir riktig sommer. Det kan drive på med nordavind og vestavind, mørkeskodde og surt regn uker igjennem, så ingen solstråle får skinne og høiet råtner på hesjene. Og ishavsskutene som vender hjem fra fangst, melder om drivis langt sørover mot norskekysten. – Da kan det komme krypende en angstfull følelse av at man lever i verdens utkant, på den ytterste grense av den beboelige verden. Høsten kommer med den første sne i fjellet. Vinter og mørke, det er man vant til; men kaldsommeren er verre.”

Kanskje er det en kaldsommer vi har nå?  Men det har Tromsø hatt før, og Tromsø har klart det. Det gjelder bare å huske å ha den rette innstilling og klare regler for hvem som kan klage på været. Rolf Seljelid skrev en gang at når været er dårlig sørpå, da er det noe galt med været.

Når været er dårlig nordpå, da er det noe galt med landsdelen. Så om du skal klage på været, sørg for å ha klarlagt dine aner og vit at du må føre bevis for minst tre generasjoner i Nord-Norge. Kun tromsøværinger har lov til å klage på vårt vær. En søring blir ikke oppfattet å klage på været, han klager på oss. Forresten, akkurat nå sier de i radioen at det er slutt på det fine sommerværet i Sør-Norge for denne gang. Da blir vår egen kaldsommer mer utholdelig. Kos deg med været.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse