Annonse
NEKTET I RUSSLAND: Marit Jacobsen i Baretnssekretariatet er nektet innreise i Russland. Her er hun fotografer i 2014, mens hun var visumkonsul ved Det norske generalkonsulatet i Murmansk. Foto: Amund Trellevik

Kaldt i grenseland

Det er ikke «glasnost» som står øverst på dagsorden i grenseområdene i nord.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB ser ut til å operere etter en annen agenda enn det som er offisiell russisk politikk når det gjelder samarbeidet i Barentsregionen. For et års tid siden ble Thomas Nilsen, redaktør i The Independent Barents Observer, gjenstand for innreiseforbud til Russland i fem år. Nilsen er åpenbart uønsket pga. sin omfattende og uavhengige journalistiske dekning av Russlands gjøren og laden i nord over mange år. Nettavisen som Nilsen er redaktør for har bl.a. skrevet en rekke saker om Kremls anslag mot ikke-statlige organisasjoner (NGO-er), som blir beskyldt for å være utenlandske agenter og påføres så store bøter at mange tvinges til å legge ned virksomheten.

Barents Observer har også fulgt Russlands militære opptrapping i nordområdene de siste årene nøye, og fortløpende publisert saker som har dokumentert den voldsomme opprustningen og Russlands militarisering av Arktis.

Til slutt ble det nok for Kreml. Og Thomas Nilsen ble erklært uønsket på russisk jord. Nå ser det ut til at det allmektige FSB ser det som nødvendig å slå til mot flere personer som ikke faller i smak. Denne gang gjelder det en medarbeider i Barentssekretariatet. Rådgiver Marit Jacobsen ved Barentssekretariatet i Kirkenes er ifølge flere russiske nettaviser, nektet innreise til Russland i fem år. Årsaken er at hun skal ha brutt reglene for opphold i grenseområdene. Dette melder NRKs korrespondent i Moskva, Morten Jentoft. Han skriver bl.a. følgende: «Russiske myndigheter har gjort store deler av grenseområdene til ikke-soner for utledninger, og dette gjelder også kystområder».

Det er en foruroligende utvikling vi ser i grenseområdene mot Russland. Etter mange års iherdig arbeid for mer åpenhet og lettere gjensidig samkvem over grensen, ser det nå ut til at FSB vil legge kjelker i veien for denne åpenheten. Utestengingen av «brysomme» journalister kan meget vel eskalere. Når også en medarbeider i Barentssekretariatet, som er et svært viktig instrument i folk til folk-samarbeidet med Russland, får innreiseforbud, er det et tydelig signal på at FSB inntar en hardere linje. Det er ikke «glasnost» som står øverst på FSBs dagsorden i dag.

Paradoksalt nok kommer nyheten om Marit Jacobsens innreiseforbud bare få dager etter at den norske utenriksministeren, Ine Eriksen Søreide, satt i Kirkenes og snakket varmt om nødvendigheten av åpenhet og et godt samarbeid med Russland i grenseområdene. Formodentlig var dette bare et pussig sammentreff. Får vi tro.

De nevnte innreiseforbudene – og muligens arrestasjonen av tidligere grensekommissær Frode Berg – kan bære bud om at russiske myndigheter driver en form for propagandakrig mot Norge. Det er kanskje ikke helt tilfeldig at den russiske ambassaden i Oslo stadig beskylder NATO-landet Norge for å provosere Russland og aktivt legge hindringer i veien for russisk aktivitet i nord, for eksempel på Svalbard. Denne propagandakrigen skjer i så fall ikke uten godkjennelse fra øverste hold i Kreml. Det bør gi den norske regjering og utenriksministeren i særdeleshet, grunn til alvorlig bekymring.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse