Annonse
ØKONOMISK TRØBBEL: Glade dager for de nyvalgte i fjor høst, men nå står kommunestyret i Tromsø foran store økonomiske utfordringer. Men skal politikerne få folk til å skjønne alvoret, må de snakke så folk forstår. Foto: Tromsø kommune

Kall en spade for en spade, vær så snill

Kanskje det er sånn at kommunen har et kulturproblem? Det må være lov å spørre.

Tromsø kommune er pukka nødt til å spare penger. Kommunestyret hadde en innledende runde uti kunsten onsdag ettermiddag. Men skal politikerne klare det, må de slutte å pakke pengetrøbbelet inn under merkelappen «strukturelle problemer».

Kommunen er skinne blakk – og det er det til syvende og sist andre årsaker til enn «strukturer».

Det er ikke «strukturene» som har brukt 140 millioner for mye i løpet av et år. Det er ikke «strukturene» som utvider avdelingene, ansetter folk og bestiller varer eller tjenester til kommunen. Og det er heller ikke «strukturene» som har budsjettansvar.

Dersom kommunestyret skal fortsette å prate om «strukturelle problemer» som opphavet til det økonomiske havariet, er det å frykte at lite og ingen ting blir bedre.

Kanskje det er sånn at kommunen har et kulturproblem? Det må være lov å spørre.

Dårlig økonomi er ikke noe nytt for Tromsø. Det har vedvart i årevis. Situasjonen bedret seg litt etter at tromsøværingene våknet opp til eiendomsskatte-sjokk i 2015, men de ekstra kronene ble fort brukt opp. Driftsutgiftene tilpasset seg forbausende raskt de økte inntektene. Og nå er Tromsø nærmere konkurs-kommunenes iskalde oppbevaringsplass Robek, enn noen gang tidligere.

-Vi har ikke gjort jobben godt nok, sa Helga Marie Bjerke (KrF), og viste til at politikerne har gitt utenforliggende krefter skylden for elendigheten, det gjelder ikke minst staten. Men det er hele åtte år siden den utskjelte samhandlingsreformen kom, og tillitsreformen har heller ikke hatt noen effekt.

-Man kan skylde på staten, men andre sammenlignbare kommuner har ikke så store problemer som Tromsø, sa hun.

Nå er de første kuttene vedtatt. Det er innført full stillingsstopp, som betyr at avdelingsdirektørene skal godkjenne alle nyansettelser og at formannskapet skal godkjenne alle nye stillinger.

Svømmehallen på Alfheim er vedtatt nedlagt fra 1. juli. Og det er besluttet at administrasjonen skal utarbeide en liste over flere mulige innsparingstiltak, til kommunestyrets møte i mars.

Skolekuttene blir ikke så dramatiske som fryktet, mens budsjettet for 2019 var på 836 millioner, blir det for skoleåret 2020/2021 på 814 millioner.

-Det kommer til å gå bra, sa Benjamin Notkevich (SV). Det tror jeg han har rett i. For det betyr 99.000 kroner per elev. Til sammenligning var beløpet for fire år siden 86.000 kroner.

Det kan godt være at kommunen trenger å organiseres annerledes. Men det hjelper uansett ikke før man har identifisert hva det er som gjør at det går galt år etter år.

Å snakke i vei om «strukturelle problemer» er blindvei av verste sort. Det bare tilslører årsakene til vanskene.

Kall en spade for en spade, vær så snill. Det gjør noe med kriseforståelsen til oss alle.

 

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse