SINNE I FINNMARK: Under folkeavstemningen i mai er det ventet at en klar majoritet i Finnmark vil si et klart nei til sammenslåing med Troms. Her er Erna Solberg i Vadsø sammen med Høyre-ordfører Hans Jacob Bønå, som er tilhenger av et nytt storfylke.

Kampen Erna ikke har råd til å tape

Hvis statsministeren gir etter for presset fra Finnmark, etableres det en standard for demokratiforståelse som kan få store ringvirkninger.

Det krever sterk rygg for å stå frem som tilhenger av storfylket Troms og Finnmark. Slik debattklimaet har utviklet seg - med sinne og hat som får drahjelp fra Facebooks algoritmer -  var det trolig mindre omkostsningsfullt å argumentere for norsk EU-medlemskap i 1972 og 1994.

Finnmark Arbeiderparti, partiet som har makten i Finnmark, kjører et knallhardt løp. Målet er å skape en politisk bevegelse som gjør at Regjeringen snur og lar fylket beholde sin selvstendighet.

Remi Strand, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Finnmark, tilføyer at det er «helt meningsløst å utnevne en fellesnemnd dersom folkeavstemningen viser nei til sammenslåing med Troms.»

Det tyder på at man vurderer å kjøre protest-linjen helt ut, gjennom å nekte å møte i fellesnemden sammen med Troms, når kommunalminister Mæland innkaller.

Man leker altså med tanken om å ta i bruk sivil ulydighet - dersom regjeringen ikke lytter til resultatet av folkeavstemningen i Finnmark.

Mæland satte nylig sammen en fellesnemd med 19-17 i Troms sin favør, der Finnmark får en langt sterkere representasjon enn folketallet skulle tilsi. Men forsøkene på å blidgjøre og dempe gemyttene har falt på steingrunn. Svaret fra Finnmark er å forsøke å tvinge regjeringen i kne. 

Det er ingen tvil om at Finnmark inntar et populært standpunkt også langt utenfor Finnmark fylke. Finnmarkingene har blitt nasjonale martyrer som kjemper mot tvang og sentralisering, og en lokal folkevilje som blir overkjørt.

Hva skal statsministeren gjøre med det gjenstridige folket? Ingenting av det hun hittil har sagt tyder på at hun kommer til å gi etter for protestene. For dette er kampen Erna Solberg ikke har råd til å tape.

Hvis hun gir etter, etablerer hun en ny standard for demokratiforståelse og politiske spilleregler som vil ha store nasjonale ringvirkninger.

Da blir det satt en ny standard for å trosse lovlig fattede vedtak i den demokratisk valgte nasjonalforsamlingen vår. Det kan på kort sikt utløse krav også fra andre tvangssammenslåtte fylker, som vil true med å legge hele regionreformen i grus.

I et lengre perspektiv vil hele landet ha lært at det faktisk er mulig å sabotere upopulære stortingsvedtak, og få viljen sin, uten at det får noen konsekvenser.

Jeg har stor respekt for den folkelige motstanden i Finnmark. Den er på mange måter velbegrunnet. Og den har vært undervurdert.

Men det er mye som kan tyde på at finnmarkingene som går til urnene blir forledet til å tro at Regjeringen kan gjøre om på en flertallsbeslutning som er fattet i Stortinget.

Det er jo helt umulig. Og det er åpenbart for alle at flertallet på Stortinget stiller seg bak det vedtaket som allerede er gjort, ikke bare en, men to ganger.

Folkeavstemningen i Finnmark vil synliggjøre motstanden. Men det er også det hele. Det blir et spill for galleriet som ikke vil forandre på noe.

Imens lever flere tusen ansatte i de to fylkene i uvisshet. Det er all grunn til å stille spørsmål ved om Finnmark fylkeskommune tar sitt arbeidsgiveransvar på alvor når alle ansatte i Troms og Finnmark fylkeskommuner må leve med en uavklart situasjon om stillingsplassering, organisasjonstilknytning og arbeidsavtaler fra 1.januar 2020.

Det er bare 20 måneder frem i tid, og her nærmer man seg for å si det forsiktig en kritisk tidslinje for å komme i mål.

Demokrati handler om å ta ansvar også for beslutninger man er uenig i. Så langt er det ingenting som tyder på at Arbeiderpartiet i Finnmark vil ta et slikt ansvar. Det er den uforsonlige linjen som har vind i seilene.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse