Annonse
Idyllisk langs fjæra sør på Tromsøya (foto: Torkild Tveraa)

Kampen for de grønne lungene på Tromsøya står nå!

Prøv å bygge boliger i Central Park og du har hele New York på nakken.

Stå på sekstenmeteren på en fotballbane og forestill deg tre mål oppå hverandre, rett frem, til høyre og venstre, det er slik det vil bli. Denne vinklinga er ikke vist på Totalrenovering sine idylliske skisser.

I det siste har det dukket opp flere nyhetssaker om tapt utsikt og innebygde hus rundt om på Tromsøya.

Fortvilte huseiere ser bare veggen fremfor seg og verdifall på egen bolig. Imens kjører boligbyggingstoget videre, lokomotivet føres av Byrådet og utbyggerne skuffer kull som aldri før. Det er ikke tvil om at det trengs boliger i Tromsø, boliger for folk flest, boliger for folk i etableringsfasen og med moderat økonomi. Og Byrådet har virkelig tatt tak, et krafttak.

Samtidig tenkes det kun antall boliger, utnytt tomtene maksimalt, flatt tak gir mest gevinst. Resultatet blir et masseprodusert arkitektonisk enkeltutrykk som snart dominerer hele byen.

En ting er tap av utsikt og boligverdi for den enkelte, og at et flatt tak snart kan legges over hele øya, men den virkelige kampen står nå om befolkningens grønne lunger, de som brukes av alle, hele året og som gir en følelse av luft. En fersk undersøkelse i Oslo viser at urbane grønne lunger er verdt milliarder for samfunnet og befolkningen, verdien og betydningen av urbane lunger var så stor at forskerne ble forbløffet (se: http://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/3810).

Det ble ramaskrik om Holt men en gang tanken om fremtidig boligbygging der ble kjent. Facebook grupper og underskriftskampanjer ble igangsatt over natta. Folk vil ha dette området som det er, nemlig en grønn og fin lunge på øya. Prøv å bygge boliger i Central Park og du har hele New York på nakken.

Byen med tettest og høyest bebyggelse har skjønt verdien av en grønn lunge. Nå er vi ikke helt der i Tromsø, vi har mye natur å ta av, RUNDT Tromsøya. Men hvor er det de fleste går mest tur, jo i nærområdet, og det er akkurat nærområdet som frister utbyggerne og deres umettelige behov for profitt.

De fleste har kanskje fått med seg de nye tegningene til Totalrenovering for planlagt bebyggelse i Robukta, midt på den eneste strekninga som har luft igjen ved sjøen og der tusenvis av turer legges hver måned. Alt er bygd igjen ved sjøen langs Strandveien før du kjører over i Kvaløyaveien, og nord for Bukta er store byggeprosjekter allerede godkjent. Jeg leser at boligene er trukket langt vekk fra turstien. De er trukket 16 m vekk. Stå på sekstenmeteren på en fotballbane og forestill deg tre mål oppå hverandre, rett frem, til høyre og venstre, det er slik det vil bli. Denne vinklinga er ikke vist på Totalrenovering sine idylliske skisser. Forestill deg så at du tar en avstikker fra stien og setter deg 2 m lenger ned for å grille, ved sjøen. Du snur deg og 25 rekkehus med flatt tak og glass ser alt du gjør, og du likeså. Det er slik det vil bli.

Adkomsten til de planlagte boligene er tenkt ved bruk av Slåttnesveien, som munner ut i Lanesveien (her er det snødeponi om vinteren) for så å ende opp i en meget uoversiktlig 90 graders sving på Strandveien. Byutvikling og Totalrenovering har gjennom sitt samarbeid i prosjektet ikke sett på alternative løsninger eller nevnt hvor trafikkfarlig dette vil bli for et område med ett skolebarn i snitt per husstand. 25 boliger innebærer økt trafikk med opp til 70 biler daglig til enhver tid, eller minimalt som arkitekten til Totalrenovering karakteriserte det. Det planlegges altså å bygge først for så å ta de trafikale utfordringene i ettertid. Men det er jo heldigvis ikke Totalrenovering sitt ansvar.

Byråd for byutvikling Britt Hege Alvarstein nevner i artikkelen at vi trenger boliger i Tromsø, og at hun derfor ser positivt på prosjektet. Hun sier at nye boliger gir ledige boliger et annet sted. Ja, for folk med god økonomi. Boligene i Robukta er for de som allerede bor godt og som har råd til en bolig til 6-7 millioner på Tromsøyas indrefilet av en tomt. Og de husene de selger er ikke billige!

Taperne er Tromsøs befolkning som har godt av litt luft, gjerne ser litt sjø og som vil ha mulighet til å sitte litt i fred i fjæra, om så bare på en kort strekning. De må altså godta dette tapet og så tolerere en betydelig trafikkøkning med de farene det innebærer. Og er det noen som virkelig tror at adkomsten til turstien kommer til å bli uforandret etter en bygging i Robukta? Nordmenn er viden kjent for å markere egen eiendom og en privatisering av hele området er ikke til å unngå. Et område som foreløpig er fritt for alle, både for bruk og adkomst.

Hvis vi noen gang skal ta opp kampen mot utbyggerne og Byrådets holdning at en ny bolig er en god bolig, uansett hvor, så er det nå.

Til høsten er det valg og jeg håper inderlig at den politiske ledelsen i byen da, hvem det nå enn måtte bli, fortsatt har ledig plass å forvalte langs sjøen.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse