Annonse
TOPP RESULTAT: Workinnmarka skole i Tromsø legger ned mye arbeid i å bekjempe mobbing, og ligger øverst i Elevundersøkelsen i Tromsø-skolen. Foto: Lina Livsdatter/Nordlys

Mobbing kan ikke bevilges bort

Elevundersøkelsen i Tromsø-skolen avdekker hvor trivselen for elevene er størst. Helt på topp ligger Workinnmarka, Fagereng og Skjelnan.

Resultatene er en indikasjon på at ledelsen ved disse skolene gjør mye riktig.

Ikke minst fordi tallene på den skolen som gjorde det aller best, Workinnmarka, sier noe om opplevd trivsel mellom elevene på trinnet. I tillegg er elevene utfordret på trivsel i friminutter, og har svart direkte på spørsmål om de er ensomme i skolehverdagen.

Rektor Kim Sørensen forteller at skolen legger ned ekstra ressurser for å fange opp mobbing og ensomhet.

Selv om Tromsø- skolene i sum ligger godt an på en nasjonal skala når det gjelder trivsel og inkludering på skolen, er ingen grunn til å senke skuldrene.

Det må nemlig drives en kontinuerlig kamp mot mobbing. Det viser ikke minst tallene kunnskapsminister Jan Tore Sanner kunne presentere i går. Ifølge VG har 560 saker blitt meldt inn til fylkesmennene, siden ordningen hvor elever og foresatte kunne melde mobbesaker trådte i kraft i august i fjor.

Sanner sier til VG at antall innmeldte mobbesaker er langt flere enn han hadde regnet med.

– Omfanget av mobbing er for stort. Jeg ønsker at skolen skal være et sted der elevene lærer. Men med mobbing dras grunnlaget for læring bort, sier Sanner til VG.

Av sakene som er ferdigbehandlet, har fylkesmennene rundt omkring i landet avdekket feil behandling fra skolen i 78 prosent av sakene, altså at den såkalte aktivitetsplikten har blitt brutt.

Kunnskapsdepartementet bevilger nå 17 millioner kroner ekstra til mobbesatsingen, gjennom revidert budsjett som legges frem til uken. Målet er å legge til rette for at fylkesmennene sikrer at skoler og kommuner håndterer klager på mobbing på en effektiv måte.

Dette er vel og bra, men dette er et problem man ikke kan bevilge seg ut av Det handler om et kontinuerlig fokus og bygging av kompetanse, slik at bekjempelse av mobbing blir en del av kulturen ved den enkelte skole. Dette dreier seg i høyeste grad også om det arbeidet som legges ned i hjemmet, fra foreldrene.

Det er vel dokumentert gjennom forskning hvilke negative og langvarige konsekvenser utestenging og trakassering kan få for et livsløp. Mobbing har blitt et alvorlig norsk folkehelseproblem.

Vi tror tydeligere sanksjoner mot den som utøver mobbingen, må være en del av løsningen. Erfaringer viser dessverre det det i praksis ofte er mobbeofferet, og sjelden mobberen, som må bytte skole.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse