Annonse
IKKE ØNSKET MED VIDERE: Morten Gamst Pedersen har fått beskjed fra TIL-trener Simo Valakari om at veteranen ikke er ønsket med videre neste år. Foto: Anders Mo Hanssen

Skammelig og respektløst

Behandlingen TIL har gitt en av sine største spillere gjennom tidene, er skammelig og respektløs, skriver Nordlys på lederplass.

Morten Gamst Pedersen er en av de største profilene i TIL siden opprykket til eliteserien i 1985. Kun målkongen Sigurd Rushfeldt og et ørlite knippe andre spillere kan måle seg med finnmarkingen i TILs 100-årige historie. Hvis man kan bruke begrepet levende legende, passer det godt når det gjelder Morten Gamst Pedersen.

I 20 år har han levert sportslige prestasjoner på øverste nivå, i Norge og ikke minst i verdens tøffeste liga, Premier League. 82 landskamper og 17 mål med flagget på brystet, 288 kamper for Blackburn og 35 mål fra midtbaneposisjon, taler for seg.

Etter noen år med skadetrøbbel, har han kommet sterkt tilbake og vært en nøkkelspiller for TIL under Simo Valakari. Til tross for at han fyller 39 år i 2020, er det ingenting i veien med den fysiske formen til Gamsten.

Ikke bare har Morten Gamst Pedersen levert på banen. 38-åringen har vært et forbilde for andre, yngre spillere med sin profesjonalitet og treningsiver. Han har terpet detaljer i time etter time, selv om han for lengst kunne lagt skoene på hylla med en trygg økonomisk framtid.

Og sist, men ikke minst: Utad har Morten Gamst Pedersen vært den desidert største kommersielle merkevaren, i egen person, i underholdningsproduktet og merkevaren Tromsø Idrettslag. Den verdien i seg selv, har vært gull verdt for TIL.

Gamsten var motivert og klar til å gyve løs på en ny sesong, selv om det ble nedrykk til OBOS-ligaen. Men nå er det altså slutt. Det er ikke til å tro. 

Det finnes ikke én eneste god grunn til at TIL skulle la være å forlenge kontrakten med sin største stjerne. Ikke én. Sportslig er det ingen tvil om at han holder nivået i OBOS-ligaen, og vel så det.

At han har mye erfaring og forbilledlige holdninger å bidra med på et ungt og stadig mindre erfarent lag, er hevet over tvil. At han fortsatt er den største profilen TIL har å by på overfor supportere, sponsorer og andre, er udiskutabelt.

At Gamsten er nordnorsk, med en sterk tilknytning til TIL, Tromsø og landsdelen, skal heller ikke undervurderes i en tid der identiteten til Tromsø Idrettslag er under stadig press. 

Gamsten ville heller ikke kostet skjorta for TIL i lønnsmidler. Ja, han ville vært i toppsjiktet blant spillerne, men det er en prioritering som TIL ville hatt råd til, om de ønsket det.

Så hva er det da som gjør at TIL vender ryggen til Gamsten og begår denne historieløse beslutningen? Det er vanskelig å komme utenom hovedtrener Simo Valakari. Et intervju med Gamst Pedersen i Nordlys viser hvem som helt og holdent har regien på det som har skjedd. Behandlingen og måten prosessen er gjennomført på er respektløs og skammelig, ikke bare overfor Gamst Pedersen, men alle som har et hjerte for klubben og vet hva den er bygd på.

Etter at TIL avviklet sportsdirektørstillingen, har Valakari fått enda mer makt når klubben skal velge og vrake spillere. Det er trist, og det er prisen TIL, og alle som bryr seg om klubben, nå må betale fordi klubbledelsen beholdt treneren som førte laget ned i OBOS-ligaen i jubileumsåret 2020.

Det er trist, fordi Simo Valakari er en turist i TIL-sammenheng. TIL skal forhåpentligvis bestå som en sterk regional merkevare også de neste 100 årene, mens Valakari forhåpentligvis er borte fra Alfheim før 2020 er omme.

Om det ikke hadde vært for den dyre sluttpakken (anslått til rundt fem millioner kroner), kombinert med TILs anstrengte økonomi, er vi sikre på at kontrakten til Valakari allerede hadde vært terminert.

Nå har altså en turist fra Finland fått avgjøre framtiden til en TIL-legende fra Vadsø og Nord-Norge. Avgjørelsen er like uforståelig som den er blottet for forståelse for hva som er TILs identitet.

Vi er redd dette vil straffe seg. De allerede tynnslitte båndene mellom TIL og de som heier på TIL, er i dag blitt enda mer tynnslitte. Det er på høy tid at klubbens sjel blir forvaltet av en hovedtrener, en daglig ledelse og et klubbstyre som forstår verdien av identitet og historie.

Det er mye som står på spill nå. Når historien om TIL skal skrives en gang i fremtiden, er vi redd for at beslutningen om å forlenge kontrakten med Simo Valakari, på et tidspunkt da han var godt i gang med å tape stort sett hver eneste kamp, kommer til å stå frem som en av de største strategiske feil-beslutningene i klubbens historie.

Det har fått negative konsekvenser som nå forplanter seg innover i organisjonen, hver eneste dag. Mange sitter derfor måpende og ser på disposisjonene som nå finner sted på Alfheim. En utfordring til alle som er glade i klubben, er at de må bruke sin innflytelse til å få TIL-toget tilbake på rett spor. Det koster aktivt engasjement, og kanskje også penger. Hvor lenge kan næringslivet og sponsorer leve med at klubben utsletter seg selv som merkevare?

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse