Annonse
Med Putin ved roret har Russland reist seg etter Sovjetunionens sammenbrudd i 2001. Her er Putin på sin årlige pressekonferanse om "rikets tilstand" i 2015. Foto: Reuters

Kampen Russland vs. vestlige demokrati

Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 hadde demokrati, frihet og menneskerettigheter stor fremgang, men de siste årene har demokratibevegelsen kommet på defensiven til fordel for totalitære regimer. Her skal vi se litt på Russlands destruktive vei til makt og innflytelse. (The Policy of Deception and Denial)

Kort historisk tilbakeblikk

Den første verdenskrigen ble betraktet som så forferdelig at slike kriger i fremtiden var utenkelige. Så feil kunne og kan en ta. Første verdenskrig med påfølgende fredsslutning, Versailles-traktaten, la grunnlaget for andre verdenskrig. Verdenssamfunnet hadde ikke lært mye.

I kjølvannet av andre verdenskrigen re-okkuperte Sovjetunionen Øst-Europa, mens vestmaktene med USA i spisen frigjorte og ga Vest-Europa friheten og selvstendigheten tilbake. Møysommelig begynte verden, anført av vestmaktene, å bygge opp overnasjonale og demokratiske fellesinstitusjoner. FN ble opprettet. Kull- og Stålunionen senere EF og EU ble dannet. Alle for å binde nasjonene sammen slik at fremtidige kriger ble umulige. NATO ble stiftet for å «holde russerne ut, amerikanerne inne og tyskerne ned» i et demokratisk fellesskap der solidariteten var «alle for en og en for alle». For å hinder at hungersnød og sykdom skulle få folk til å slutte seg til kommunismen og andre totalitære regimer var det viktig å fjerne skadene etter krigen og oppnå varig fred og alminnelig velstand. (Roosevelt-doktrinen). Og gjennom Marshall-planen ga USA en krigsherjet verden en kjærkommen økonomisk håndsrekning.

FN fulgte opp med flere felles organisasjoner og retningslinjer for internasjonalt samvirke. En stadig mer globalisert verden fikk felles kjøreregler. Kjøreregler som alle nasjonene, små som store skulle følge. Men dessverre nektet og nekter flere store nasjoner å anerkjenne noen internasjonale organisasjoner og deres arbeid.

Ved Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 gjenvant flere øst-europeiske stater sin frihet og selvstendighet. Mange søkte mot NATO og EU av sikkerhetspolitiske og økonomiske grunner. Demokratibevegelsen hadde stor framgang.

Russland reiser seg

Med Putin ved roret har Russland reist seg etter sammenbruddet. Det høres positivt ut, men dessverre er ikke det tilfelle. Putin startet med å ta kontroll over landets økonomi, det vil si oljeinntektene. Så tok han kontroll over informasjonen og ytringsfriheten inkludert sosiale medier. Gryende opposisjon ble og blir kvalt med hård hånd. Med penger i banken og egen lomme startet Putin en storstilt militær opprustning. Ifølge eget utsagn har han fordoblet Russlands militære slagkraft siden 2005. Og hva har så Putin, mannen med USA-fobi, brukt sin nye makt til?

Russland vs Georgia 2 : 0

Russland invadert Sør-Ossetia i 2008 som en reaksjon på Georgias militære aggresjon noen dager tidligere og tok snart kontroll over Sør-Ossetia og Abkhasia. Det satte en stopper for Georgias ambisjoner om EU og NATO medlemskap. En enkel kamp der Russland hele tiden hadde overtaket og Georgia med sympatisører knapt var på Russland banehalvdel.

Russland vs Krim 3 : 0

Nok en «give away-seier» der flertallet var russere og de støttet gjenforening med moderlandet. Vesten svart med sanksjoner, men resultatet av kampen var gitt. Sett i et maktpolitisk scenario er det uforståelig at Russland «ga fra» fra seg Krim i 1954. Men de trodde vel at Ukraina ville forbli i den russisk dominert folden.

Russland vs Ukraina (Øst-Ukraina) 2 : 1

I beruselsen av den lette machen på Krim satset Russland på en virkelig storseier. Planen var en 8:0 seier i Ukraina der de 8 distriktene rundt Azovhavet skulle erobres, og dermed utestenge Ukraina helt fra Azovhavet. Men dessverre for Putin var det laber respons blant «separatistene» i 6 distrikt, og for å redde stumpene av operasjonen måtte Russland sende inn egen styrker forkledd som «separatister» i de to østligste distriktene, Donetsk og Luhansk. I våpenhvilen mellom Russland og Ukraina er det uttrykkelig slått fast at begge land skal nekt fremmede styrker adgang til både Ukraina og Øst-Ukraina. Det vil si at de russiske styrkene som er i Øst-Ukraina, ikke er der, selv om Putin har innrømmet det.

I sluttminuttene kom EU og NATO frem på banen og skrået et trøstemål, først og fremst med handelsrestriksjoner. En knepen seier til Putin. Men han har tid og tålmodighet til at Øst-Ukraina går i glemmeboken og tilfalle det russiske domene. Han satte en effektiv stopper for Ukrainas ambisjonene om EU og NATO medlemskap. Det er vert å merke seg at tross sluttresultatet 2:1 pågår det nå ekstraomganger der russerne har et solid overtak.

Russland vs USA 4 : 1

Allerede før Trump kom på banen som presidentkandidat hadde russerne infiltrert hans finansimperium. På konkursens rand reddet russerne Trump, og til tillegg utnyttet de hans ukritiske appetitt på kvinner. Trump ble stående i takknemlighetsgjeld til russerne og med trusselen om kvinnehistorier over seg. Og russerne krevde å bli belønnet med politisk innflytelse. I valgkampen hadde derfor russerne og Trump sterke felles interesser. Det var maktpåliggende å samle alle krefter i kampen mot demokratene og Hillary Clinton. I denne kampen ble amerikanerne tatt på senga av russernes dyktige og kyniske utnyttelse av bedrageri og desinformasjon gjennom hacking og sosiale medier.

En sterk internasjonal sikkerhetspolitisk seier til Russland. Et svekket USA betyr svekket sikkerhet for hele den demokratiske verden. Etterforsker Muellers og andre er nå i ferd med å avdekke den sterke russiske infiltrasjonen og mediamanipulasjonen. Etter hvert som dette blir kjent brer det seg en sterk anti-russisk holdning, noe som vil slå tilbake på russerne. Er det noe amerikanerne ikke tolererer så er det andre plass.

Pr i dag har USA redusert med et mål, men ettersom kampen pågår for fullt er det grunn å tro at amerikanerne kommer sterkere tilbake i neste runde.

Russland vs Brexit 3 : 0

Russerne er ikke direkte med i prosessen. Det er ikke nødvendig da England roter det til selv. Her bidrar russerne først og fremst med tradisjonelle bedrag og desinformasjon ofte via sine sympatisører. Statsminister May startet Brexit-prosessen med «Make England great again», men fakta er og blir at England mister innflytelse og dominans, og svekkes uansett resultat av Brexit. Europa svekkes sikkerhetspolitisk og økonomisk, og NATO svekkes da England har vært Europas tyngde i NATO og bindeleddet mellom USA og Europa.

Fra tribunen, uten selv å være på banen, har russerne kunne bivåne gedigne selvmål i det vestlige demokratiske samholdet. En sikker 3:0 i splitt og hersk politikken.

Russland vs Finnmark 2 : 0

Etter andre verdenskrigen truet Russland Norge til innrømmelser. På norsk politisk språk kalt «selvpålagte restriksjoner og basepolitikk». I praktisk en demilitarisert sone kalt Finnmark. Videre fulgte Norge opp de russiske truslene ved å ekskluder Finnmark fra alliansens artikkel 5. «alle for en og en for alle». Finnmark var ikke og er ikke en del av Norge eller NATOs forsvar. 1:0 til Russland.

Da Sovjetunionen kollapset i 1991 hadde Finland allerede høsten 1990 kvittet seg med en ydmykende vennskapsavtale. Og mange østblokkstater fulgte raskt opp og tok tilbake sin frihet og selvstendighet. Men Norge nektet å skåre på et åpent mål. Norge hadde sovnet og benyttet ikke anledningen til å ta tilbake kontrollen av Finnmark. Selvmål og 2:0 til Russland, og det uten at de var på banen.

I dag nekter Finnmark å slå seg sammen med Troms. Et U-land i I-landet Norge ifølge Nettavisen. De vil stå alene, men da blir de meget sårbare grunnet lavt folketall, svak økonomi, ingen stedlig militær slagkraft og økende avhengighet av russisk næringsaktivitet og innflytelse. Her bør en merke seg at utenriksminister Lavrov hevder at Norge behandler russerne i Kirkenes som annenrangs borgere. Det er samme retorikk russerne har bruk ved mange andre anledninger som i Georgia, Krim og Øst-Ukraina. Russerne er på offensive og presser hardt. De har fått frispark i en farlig posisjon rett utenfor 16-meteren.

Anbefalt lesning: «Veien mot ufrihet», Timothy Snyder. «Putin, mannen uten ansikt», Masha Gessen. «Russlands hemmelige krig mot vesten», Øystein Bogenx

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse