Annonse
Det er sjeldent jeg blir skikkelig redd, men innlegg som Olufsen-Mehus sitt «Kamuflert av homoterapi» er farlig, politikere som ham er en trussel mot demokratiet, skriver Karoline Skarstein.

Kamuflert av idioti

Vi trenger politikere som faktisk forholder seg til vitenskapen og tar politiske avgjørelser basert på kunnskap, ikke konspiratoriske fantasier.

Jeg kan selvsagt velge å basere dette innlegget på en hel rekke påstander, og jeg kan påstå at jeg baserer disse påstandene på forskning. Jeg kan lyve, dikte og bygge stråmenn som om det var den nye oljen, men jeg er ikke Truls Olufsen-Mehus fra Hammerfest KRF.

Det er sjeldent jeg blir skikkelig redd, men innlegg som Olufsen-Mehus sitt «Kamuflert av homoterapi» er farlig, politikere som ham er en trussel mot demokratiet. Og dette handler ikke lengre om ytringsfrihet, fordi han må få mene akkurat det han vil om kjønn, barn, kjønnsmangfold og transpersoner for den saks skyld. Men han forsøker å gjøre løgner til vitenskapelige fakta. Det er farlig.

For det første: Olufsen-Mehus forsøker å fremstille Rosa kompetanse som en trussel. Som et eller annet slags middel for å hjernevaske barn og unge til å tro de kan skifte og flyte mellom kjønn, nærmest mellom lunsj og middag. Som selvsagt ikke er riktig. Rosa Kompetanse underviser for det første fagpersoner innenfor skole, helsevesen og barnevern om hvordan man bør møte barn og unge som utfordrer kjønnsnormer. Dette handler om å ivareta de ytterst få som viser seg å utfordre disse etablerte normene, eller «Tokjønnsmodellen» som Olufsen-Mehus er så fan av. Rose Kompetanse er finansiert av Helsedirektoratet og Bufdir og består av fagpersoner innenfor forskjellige relevante felt. Å kalle det for «Rosa inkompetanse» er bare useriøst. Olufsen-Mehus vet ikke hva han snakker om.

Og det er forsåvidt gjennomgående igjennom hele teksten hans. På et punkt skriver han for eksempel at opptil 95% av alle barn som lider av kjønnsdysfori vokser dette av seg. Hvor han har dette fra vites ikke. Thomas Steensma fra VU University Medical Center, Center of Expertise on Gender Dysphoria avkrefter også dette som en myte og sier at «The only evidence i have from studies and reports in literature… is that not all transgender children will presist in their transgender identity»

At et barn «vokser det fra seg» er ikke det samme som at barnet har vokst i fra seg kjønnsdysfori, men snarere heller at det ikke hadde problemer med kjønnsdysfori i utgangspunktet. Barn utfordrer kjønn, gutter kler seg i kjoler osv, uten at det betyr at man sliter med kjønnsdysfori av den grunn.

Olufsen-Mehus påstår så at det finnes store mørketall på folk som angrer på kjønnskorrigerende inngrep, og at det er bevist at inngrep ikke har positiv effekt på livssituasjonen til de det gjelder. Viser han til hvor han har dette fra? Nei. Fordi dette selvsagt også er løgn.

Rykende fersk forskning viser at mindre enn 1% av de som gjennomførte inngrep i UK, angret. Og angeren skyldes ikke nødvendigvis at de ikke var trans likevel, men at de for eksempel i ettertid har opplevd inngrepet som unødvendig. Gjennomgående er det så få som viser seg å angre, at det er vanskelig å i det hele tatt statistisk kvantifisere. Og selvsagt, når forskningen ikke sier det Olufsen-Mehus skulle ønske at den sa, er det lett å påstå at det være enorme mørketall.

Og har virkelig ikke inngrepene positiv effekt? Heller ikke her kommer han med dokumentasjon på påstanden sin. I følge en fersk rapport fra Yale Universitetet tar Olufsen-Mehus helt feil. Deres forskning viser tvert i mot at denne type inngrep har en svært positiv effekt på transpersonenes psykiske helse. Og forskningen er basert på 10 år med medisinsk data fra hele den svenske befolkningen.

I følge Olufsen-Mehus viser forskning at opptil 70% av de som lider av kjønnsdysfori har andre psykiske lidelser i tillegg. Klarer han å vise til hvilke forskning han snakker om? Nei.  Og at to fenomener isåfall korrelerer betyr ikke at det trenger å foreligge kausalitet. Rikshospitalet har selv rapportert at en del pasienter har tilleggsdiagnoser, men heller ikke dem går så langt som å påstå at dette betyr at disse individene likevel ikke er transseksuelle.

Når man snakker om barn og unges kjønnsskifte snakker man først og fremst om et sosialt skifte. Der barnet får skifte navn og juridisk kjønn. Etterhvert som barnet nærmer seg puberteten kan det bli aktuelt med pubertetsutsettende, men selve inngrepene og hormonell behandling starter sjeldent før barnet er godt oppi ungdomsårene. Dette for å faktisk ta seg god tid i utredningen, og observere barnet igjennom ens egen utvikling. Og forskning viser faktisk at dette hjelper barna, at disse barna kan få ganske normale liv.

Han skriver videre at «En skulle forventet at samtaler og terapi med eksperter er å foretrekke fremfor at barn på egenhånd går til fastlegen for å få irreversibel hormonbehandling eller får henvisning til kjønnskirurgi»

Og det er her jeg lurer på om han i det hele tatt leser det han skriver. For hva tror han skjer disse barna som henvender seg til fastlegen sin? Nei, de ledes ikke inn på et operasjonsbord, nei, de proppes ikke full av hormoner. De sendes til nettopp de ekspertene Olufsen-Mehus etterlyser at de burde vært sendt til. Deretter påstår han at Arbeiderpartiet skulle ønske noe annet, hvor han har dette fra, kan jo kun gudene vite.

Han skriver så at «Det er absurd at barnehagebarn skal ta stilling til egen seksualitet og kjønnsidentitet» og ingen har forsåvidt sagt noe annet heller. Rosa Kompetanse har heller aldri krevd at barn skal ta stilling til noe som helst. Tvert i mot kommuniserer de det motsatte. Tvert i mot jobber Rosa Kompetanse med å gi barn og unge mer frihet til å forme egen identitet på egenhånd. Og nettopp slippe å få tvunget ideer om hvordan de skal leve sine liv nedover hodet. Det handler om å skape rom i barnehagene til å la barn utforske verden og seg selv. Uten å bli påtvunget kjønnsnormer basert på hvilke underliv de har.

Avslutningsvis peker han også på MDG og skriver at «De sendte stortingsforslag om at alle offentlige toaletter og garderober må være kjønnsnøytral». Og jeg vet ikke om Olufsen-Mehus lyver med vilje, om han i det hele tatt har lest forslaget selv, eller om han bare ikke vet bedre. Men det han skriver er ikke sant. MDG skriver eksplisitt at de vil ha kjønnsnøytrale garderober og toaletter etter modell fra Universitetet i Oslo, der Universitetet har etablert kjønnsnøytrale altermativer.

På jakt etter kilder har jeg også registrert hvordan Olufsen-Mehus forsvarer påstandene sine i sosiale medier. Han skriver flere ganger at han selv har snakket med fagfolk, og at det står fagfolk bak dette oppropet han selv nå har blitt en del av.

Og det stemmer at flere av disse bak oppropet har fine titler. Men at noen er utdannet psykolog, er ikke det samme som at de er ekspert på et ytterst spesialisert lite område i psykiatrien. Det er som å påstå at fastlegen din, en ekspert i almenmedisin er ekspert på hjernekirurgi.

For noen dager siden kom helsedirektoratets utkast til fremtidens helsehjelp for transpersoner. Bak utkastet står en lang lang rekke fagpersoner og fra både det private og det offentlige, noen av de fremste ekspertene i landet på feltet. At enkelte fagpersoner velger å misbruke egne titler for å fremme egen politikk, er alvorlig, at en politiker helt ukritisk går i deres fotspor er farlig.

Gjennom hele hans innlegg evner han ikke å komme med en eneste referanse for det han påstår er basert på forskning, ikke så mye som en henvisning til noe som minner om virkeligheten. Og politikere som ham er farlige for samfunnet. Vi trenger politikere som faktisk forholder seg til vitenskapen og tar politiske avgjørelser basert på kunnskap, ikke konspiratoriske fantasier. Og han utsetter en bitteliten minoritet i samfunnet for stor fare når han forsøker å fremstille de oppdikta påstandene sine som sannheter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse