Annonse
KONSULENT: KPMG sin toppsjef i Nord-Norge, Gunnar Alskog, har blitt hyret inn som konsulent for å gi råd om hvordan man kan få skikk på kommuneøkonomien i Tromsø. Foto: Ole Åsheim, Nordlys

Kan bli penger spart for kommunen

Gunnar Alskog i KPMG fikk en kontrakt om å gi økonomiråd til kommuneledelsen i Tromsø. Avtalen ble først omtalt i Nordlys, og er senere fulgt opp i flere artikler i avisa iTromsø.

Alskog har vært revisoren til ordfører Gunnar Wilhelmsens heleide selskap, Triko. Alskog vant kontrakten foran PwC, til tross for at tilbudet hans var noe dyrere. PwC har nå klaget på kommunens behandling, men har så langt ikke fått medhold.

Nå varsler kontrollutvalget at de vil se nærmere på saken, og det kan bli aktuelt å be om en redegjørelse fra kommunedirektøren.

Tromsø kommune har over flere år vist at de ikke er i stand til å få kontroll over økonomien. At eksterne aktører bidrar med vurderinger av kommunens organisasjon, er i utgangspunktet ikke et problem.

Man skal også ha forståelse for at det for den politiske ledelsen har vært krevende med administrasjonssjefens fravær før hun gikk av, med langvarig konstituering i rollen.

Jobben går ifølge anbudet ut på å forbedre «økonomistyring, økonomirapportering og budsjetteringsprosess». Rådgiveren skal også bidra med lederstøtte, gjennomgang av organisasjonen, og analysere styringen av kommunen. Det er vanskelig å argumentere mot at her foreligger det et behov.

Og selv om Wilhelmsen og Alskog har hatt en forretningsmessig relasjon, kan man ikke legge ned forbud mot at sistnevnte skal få drive forretningsvirksomhet og melde seg på anbudsprosesser der kommunen er oppdragsgiver.

Det som derimot kan være problematisk, er utvelgelsen. Her er det viktig å understreke at anbudet er håndtert av administrasjonen, ikke av ordføreren selv.

Problemene i Tromsø kommune er uansett av et slikt omgang at det ikke er noe en enkeltperson kan løse alene. Det er dype, strukturelle utfordringer som er både kompliserte og ikke har noen enkle svar.

Hvis man skal snu dette tankskipet, må man bygge tillit og ha organisasjonen med seg. Da er det viktig med åpenhet rundt bruk av eksterne konsulenter. Samtidig kan bruken av Alskog vise seg å være en fornuftig investering.

Alskog er kjent som en dyktig fagmann, og fremtiden vil gi svar på om dette kortvarige engasjementet på sikt vil være penger spart for kommunen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse