Annonse
Trakassering: Maria Graff skriver om mangel på bevissthet rundt seksuell trakassering i ungdoms- og videregående skole. Foto: Colourbox

Seksuell trakassering og sosial makt

Hver dag opplever norske ungdommer seksuell trakassering både i og utenfor skoletida. De færreste skjønner at det som skjer kan være straffbart.

Hore, bitch, løs, tøs, lett på kroken, er eksempler på verbal seksuell trakassering som tenåringsjenter i mitt miljø opplever.

60% av ungdommer i videregående skoler har opplevd seksuell trakassering. 35% av disse er jenter som forteller at de har blitt befølt mens de ble holdt fast. NTNU forsket i 2014 på 1600 elever i videregående skoler i Sør-Trøndelag. Ungdommene forteller at de opplever seksuell trakassering daglig.Hva handler dette om?

Seksuell trakassering handler om uønsket seksuell oppmerksomhet. Når denne uønska oppmerksomheten får negative konsekvenser, fysisk, psykisk og/eller arbeidsmessige, vil vi si at en person blir utsatt for seksuell trakassering. Et eksempel: En elev med en betydelig posisjon ved en ungdomsskole i Tromsø, spurte en jente om hun kunne hjelpe han med noe i et bygg på skoleområdet. Da de kom inn i bygget spurte jenta: - Hva trenger du hjelp til? - Kan du suge pikken min? var svaret hun fikk.

I et annet tilfelle, ber en gutt kjæresten sin, som er elev på en ungdomsskole, om å skifte klær senere på dagen. Gutten begrunner dette med at han vil at kompisene skal få se rumpa hennes tydeligere. Seksuell trakassering opptrer i tre former: Verbal trakassering, Ikke-verbal trakassering og fysisk trakassering. Du leste nettopp om verbal trakassering.

Krav om å få se, å dele, å diskutere og vurdere ungdommers kropper får ungdommer til å ty til seksuell oppmerksomhet: Nudes sendes via Snapchat, bilder med en drøss tenåringsjenter og gutter i utprega seksuelle positurer florerer på Instagram. Mange ungdommer bedriver ikke-verbal seksuell trakassering. Samtidig ufarliggjør vi seksuell trakassering med: “Herregud! Det e jo bare kødd!” Det samme sier både de som skriver og de som kjøper russelåter som omtaler jenter som horer, og nå senest oppfordrer til seksuell omgang med mindreårige.

Men seksuell trakassering er langt mer alvorlig enn en dårlig vits. Hvem som tar mest plass og får mest plass blant ungdom, handler om sosial makt. Makta utspiller seg blant annet på Snapchat, Facebook og Instagram. Jeg vet om en gruppechat der gutter på et ungdomstrinn diskuterer puppene og rumpene til jentene på samme trinn. Der sender guttene ut nakenbilder av forskjellige jenter. Bildene er gjerne sendt i all fortrolighet fra en jente til en gutt via Snapchat. Men denne gutten er ikke alene om å vurdere bildet.

Hore, bitch, løs, tøs, lett på kroken, er eksempler på verbal seksuell trakassering som tenåringsjenter i mitt miljø opplever. Språk er makt. Språk definerer. Det gjør også bilder. For hvor mange bilder av deg selv skrævende i ei lita truse har du på Instagram-kontoen din? Og er det noen som reagerer på det? Blir det fanget opp?

Norske skoleungdommer har krav på et skolemiljø som er trygt og sunt. Opplæringsloven paragraf 9 sier følgende:

«Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremje eit godt psykososialt miljø, der den enkelte eleven kan oppleve tryggleik og sosialt tilhør. Dersom nokon som er tilsett ved skolen, får kunnskap eller mistanke om at ein elev blir utsett for krenkjande ord eller handlingar som mobbing, diskriminering, vald eller rasisme, skal vedkommande snarast undersøkje saka og varsle skoleleiinga, og dersom det er nødvendig og mogleg, sjølv gripe direkte inn

Elevundersøkelsen spør oss elever om både motivasjon, om mobbing og om lærerne gjør noe når vi sier fra. Elevundersøkelsen spør ikke om seksuell trakassering. Dermed fanger den ikke opp et usynlig tema i skolen. Seksuell trakassering bør snarest bli en del av elevundersøkelsen og elevsamtaler i skolen. La oss få syngligjort et mørkt kapittel av norske ungdommers skolehverdag!

Mens vi venter spiller guttene russelåter:

«Er du 13 er du med/Når du suger så gå ned/Er du skvetten legg deg ned og ikke skrik. (…..) /Du er en hore selv om du ikke får betalt.»

Teksten er fra russelåta til russebussen «Playboy 2017» i Bergen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse