Annonse
FRUSTRERT: Hanne Heszlein-Lossius er lege i Berlevåg. Hun er bekymret over situasjonen med ambulanseflyene i fylket, og har skrevet et brev til helseminister Bent Høie for å forklare problemene. Foto: Lina Livsdatter/ Privat

Man kan faktisk ikke sende blødende hjerner med Hurtigruta

Lege Hanne Heszlein-Lossius i Berlevåg forlanger at helseminister Bent Høie tar ansvar og rydder opp i kaoset i luftambulansetjenesten.

Kjære Bent Høie!

Jeg håper at du har tid til å lese det jeg ønsker å si deg, selv om du nok er ganske opptatt. Jeg er også ganske opptatt, og fant først tid til å skrive dette brevet til deg midt på natta. Jeg har akkurat kommet hjem fra utrykning på legevakt i Berlevåg i Finnmark. Jeg er en av de offentlige ansatte legene i Norge, som er så heldig å få lov til å jobbe i distriktet i Nord-Norge. Berlevåg er et nydelig sted, og jeg er stolt over å jobbe her.

Her bor det omlag 1000 mennesker, og vi er langt unna alt og alle. Kirkenes, som er vårt lokale sykehus, er 30 mil unna. Flere fjelloverganger unna. Det tar fire timer å kjøre dit med ambulanse, om veien er åpen. Du husker kanskje at vi ble nevnt i nyhetene i påska? Da var veien stengt, og det var vanskelig å få mat til butikkene fordi snørasfaren var så høy. Du husker kanskje at folk i Berlevåg smilte av tørrfisken i melkeskapet og tomme butikkhyller, mens påsketurister med diare ble evakuert fra høyfjellet i sør? Folk tåler mye her i nord, og lar seg ikke vippe av pinnen over stengte veier og tomme butikkhyller. Her tåler man at medisiner kommer med Hurtigruta, at ting tar tid, og at naturkreftene ikke alltid er på lag. Vi søringer får høy puls av slikt. Er vi fra de store byene, er vi vante med at også politikerne får høy puls av slikt.

Det man imidlertid ikke tåler bedre her nord, er akutt sykdom eller akutte traumer. Noen ganger er det nesten så jeg lurer på om dere i Oslo tror det. I dag var en slik dag. I natt er en slik natt. Ambulanseflyene våre står på bakken. Man kan sende medisiner med Hurtigruta, men man kan faktisk ikke sende betente blindtarmer eller blødende hjerner med Hurtigruta. Man kan heller ikke sende trafikkskadde, fødende, blodforgiftede eller psykotiske mennesker med Hurtigruta. Og det må dere forstå. Ikke om en uke, ikke når det passer dere, men nå med en gang.

Det er langt fra Oslo til Berlevåg. Det er langt fra din kontorpult til vår sykestue. Men du må forstå at det som skjer ved din kontorpult har direkte innvirkning på det som skjer på vår akuttstue. Når luftambulansen settes ut på anbud hvert 4. år, havner vi i den situasjonen vi er i nå. Flyene i Finnmark står på bakken. Legene i Finnmark får ikke beskjed om at ambulanseflyene står.

Pasientene i Finnmark er ikke trygge uten fly i bakhånd. Ja, de fleste kan kjøre ambulanse. Ja, de fleste tåler det greit. Men hva med de 2 prosentene som ikke tåler det? Det er 30 mil til nærmeste sykehus. Tenk på hvor langt det er. Nå vil jeg at du skal tenke på det, og samtidig tenke på at du har et hjerteinfarkt. Se nå for deg at legen din ikke kan sende deg med fly til sykehus, og at du derfor ikke overlever. Sprø tanke, sant? Slik er det her nå.

Det er min plikt å gi deg beskjed om det. Og det er din plikt å gjøre noe med det.

Vi tar vakta her i natt, du kan sove. Men i morgen må du handle.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse