Annonse
Vår viktigste satsing er rekruttering på barnenivå, skriver styreleder Arild Hausberg i Tromsø Ishockeyklubb. Foto: Ole Åsheim

Kan ishockey i nord bli nasjonal toppidrett?

Den investor som ser mulighetene på samme måte som oss (...) får oppleve et stort Askeladden-lignende sportseventyr ….

Svaret på spørsmålet i overskriften består hovedsakelig av følgende suksesskriterier:

  • Anlegg! Som betyr innendørs isflater for trening og konkurranser
  • Bli blant de beste i landet på rekruttering av barn til mestring, trening og konkurranser på isflaten
  • Redusere frafall til et minimum - vhja god organisasjonsstruktur i alle aldersgrupper
  • Egenrekrutteringen alltid hovedstammen i A-lagene
  • Profesjonalitet på trener-ressursene
  • Fast ansatt administrative ressurser
  • Økonomi med forutsigbarhet, og stor nok til satsing mot mer hårete mål
  • Bygge stein på stein, ha tålmodighet

Jeg vil påstå at det er kun «Anlegg» og «Økonomi» som er i kategorien megastor utfordring, altså nært problem-definisjon. Dessverre slår det ut for kvaliteten på de øvrige punkt også – i varierende grad, men er en tydelig påvirker. Positivt og negativt.

Dugnad er kjernen

Nå finnes det mye annet som påvirker også, som er gjengangere i de fleste idrettslags daglige utfordringer. Struktur på drift krever som oftest «et hav av frivillige» som stiller opp. Foreldre som tillitsvalgte i styrer og utvalg, og all organisering i forbindelse med trening, arrangement, reiser, utstyr, arenaleie, ivaretakelse av forbundskrav, etc. Det er her også vår klubb – i likhet med alle andre idrettslag, har slike ufattelige ressurser som stiller opp for fellesskapet. Utfordringen er å balansere denne innsatsen slik at vi unngår utbrenthet, og innbyrdes kniving/krangling. Det mest forebyggende er da igjen struktur. Med forutsigbare rammer og regler, forankret og godtatt i klubben. Og ressurser til å følge opp og utvikle slike driftskonsept.

Breddeklubb

Vår viktigste satsing er rekruttering på barnenivå. Dette gjør vi med en rekke tilbud som spesielt retter seg mot førskole og skolebarn, samt den yngste gruppen av etablerte medlemmer og deres venner. Reklameres ved hjelp av blant annet brosjyrer og markedskampanjer. Og sørger alltid for å ha de beste instruktører på isen til disse. For kommende sesong har Tromsø Ishockeyklubb lag i de fleste aldersklasser, inkl ungdomslag i nasjonal Norsk serie, dette er vi selvsagt stolte av.

Seniorer i seriespill i Norge

I fjor spilte Tromsø sitt ishockey-damelag i eliteserien, det ble en tøff og lærerik opplevelse. I år er damene på nesthøyeste nivå i Norge, men fortsatt nasjonal serie. Vi trenger å konsolidere oss på dette nivå, spille inn mer egenrekruttering, før vi tar toppsteget igjen. Sist helg ble det seriepremiere for damelaget, med to seire av to mulige. Allerede til helgen (28.+29.okt) ruller serien videre, med dobbelkamp hjemme i Tromsø Ishall mot et østlandslag. Den som vil se stor publikumsidrett må bare prøve denne muligheten….

Like spennende til vinteren er vårt A-lag herrer (deltok i 3.div Østland i fjor). Vi gleder oss over spillerforsterkninger som faktisk har potensiale til å ta oss et steg videre - og forhåpentligvis opp i 2 divisjon ila en til to sesonger! Forbundet har også sett vår ivrighet i Tromsø, og tilrettelagt med å omgjøre 3 divisjon til en nasjonal serie. Dette er med på å inkludere oss med lang reisevei og høye reisekostnader.

Anleggsbehov

Vi føler at Tromsø Ishockeyklubb har startet noe positivt og bærekraftig innafor oppbyggingen av ishockeysporten. Vi merker det på allmenn interesse, med besøk fra andre ishockeymiljø i landsdelen - som ønsker å starte prosesser for etablering av haller med infrastruktur for utvikling av Ishockey. Kirkenes, Alta, Finnsnes, Harstad, Bodø og flere kandidater, må få på plass ishaller for at landsdelen skal ta nasjonalt steg. Hallene må tilfredsstille nasjonale konkurransekrav fra dag 1, så unngås oppgraderinger etter kort tid – som bygging av ny vante i Tromsø Ishall nå er et eksempel på. Kapasiteten i Tromsø Ishall er sprengt, ishall nr 2 er tema hos oss allerede.

Finansiering for anleggsløft i nord

Det store og sikre steget for å få landsdelens ishockey til å bli en del av nasjonal toppidrett, med deltagelse i GET-ligaen, har den største achilles i manglende finansiering. Ishockey er ung idrett i nord. Enda er det kun to haller i vår landsdel mot ca 30? 50?….ishaller i sør. NordSverige hadde over 30 ishaller for 10 år siden da Tromsø planla landsdelens første. Norges ishockeypresident sa en gang at; «Sveriges landslag aldri ville vært på internasjonalt toppnivå uten NordSverige»……noe å tenke på for Norge på nasjonalt plan med sin jojo-tilværelse internasjonalt. Nasjonalt nivå i norsk idrett burde i samarbeid med nasjonal og regional idrettspolitisk nivå, forenes i en nasjonal dugnad med felles løft for Ishaller i Nord!

Publikumsidrett med unike muligheter

Ishockey er en publikumsvennlig idrett til de grader, det kan alle som har vært på kamp hos oss bekrefte. Og med vår klatring på kvalitetsstigen kommer interessen til å ta av. Men for å komme dit i en planlagt horisont, kreves bedre inntekt-potensiale. Tromsø som først fikk ishall i nord, bør være en motor i landsdelen for breddeidrett på is, samt en spydspiss for å bringe landsdelen opp på nasjonalt nivå med bærekraft og kvalitet for både dame- og herreishockey. Den investor som ser mulighetene på samme måte som oss (ser lyset), og vil være med på tidens idrettsopptur nasjonalt, og får nordnorsk ishockey der nordnorsk fotball etter hvert kom (for førti år siden), får oppleve et stort Askeladden-lignende sportseventyr ….. med tilsvarende omdømmebyggende potensiale.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse